Petzl Night Trail


Wedstrijdverslag

09 februari 2019
Bergschenhoek


Vanavond staat voor de 7e keer de Petzl Night Trail op het programma en evenzovele keren sta ik aan de start. De voorgaande 6 edities brachten allerlei omstandigheden met zich mee. Vorst, sneeuw, regen, blubber, maar ook gewoon harde ondergrond. Vandaag is er van vorst geen sprake, maar er valt wel het nodige aan blubber en plassen te verwachten afgaande op wat er de laatste tijd naar beneden is gekomen, ik ben benieuwd.
Ik heb lang getwijfeld of ik mee zou doen omdat ik morgen de Groet uit Schoorl Run, de 30 kilometer samen met Ina ga lopen. Dat was vorig jaar een beetje teveel van het goede, daarom de twijfel.
Nu ik ben ingeloot voor de UTMB heb ik toch maar besloten om me in te schrijven, het lopen met een lampje is een goede training, maar ook de afstand, de heuvels, de omstandigheden. We gaan het wel zien.
Ik ben vrij vandaag en ben dan ook netjes op tijd aanwezig. Ik tref daar ook Michel de Langen en Nico Koppe die tevens de 40 kilometer gaan lopen, ook Martin Wiersma uit Stolwijk is van de partij. Helaas 40 deze keer en geen marathon, dus deze telt niet mee in het aantal marathons, maar hij is te leuk om te laten schieten.
Voor de wedstrijd nog even met Nico, Michel en Martin op de foto waarna ieder zijn eigen race gaat lopen. Michel en Nico zullen voorin vertoeven, Martin en ik achterin.
Vorig jaar was ik verkeerd gelopen en heb ik een hele andere route gelopen om toch enigszins aan de kilometers te komen, nu goed uitkijken dat het weer niet fout gaat.
Het parcours is iets aangepast in het eerste deel waardoor we een glibberige helling in het begin tegenkomen en aan het einde nog een keer, maar hij was deze keer minder glibberig dan in eerdere edities.
De startlocatie is ook veranderd van de klimmuur in Bergschenhoek naar de Skihelling. De Skihelling moeten we al meteen allemaal op, over het witte deel met de borstels. Speaker Toon Verkerk van de avVN schiet ons weg en kletst ons omhoog, aan de andere kant komen nog wat skiƫrs naar beneden.

Het is een gekriskras van paadjes in het donker, je hebt soms geen benul waar je zit, al is het allemaal vrij dicht bij elkaar.
De eerste 10 kilometer gaan relatief makkelijk en gaan in 1.01.22 , de 15 kilometer zelfs in 1.30.09 , een tempo van 6 minuten vlak per kilometer, maar dat ga ik nooit volhouden, er komen nog zware stukken aan.
De 20 kilometer gaat in 2.10.09 en we hebben net de eerste drankpost achter de rug. Ik was erg blij met de drankpost, want ze hadden daar rollen WC-papier.
Ik werd rond de 17e kilometer enorm misselijk en kreeg buikpijn waardoor ik een stukje moest wandelen en maar moeizaam vooruit kwam. Bij de drankpost als gezegd WC-papier waardoor ik een stukje verderop mijn darmen kon legen, allemaal diarree, hoe kan dat ? Zoiets heb ik nooit eerder gehad. Misschien zat het in de giftige lucht die in omgeving Bergambacht hing, daar kreeg ik ook hoofdpijn van, misschien dat dit er ook mee te maken had., Al het WC-papier had ik nodig, maar het was gelukt en ik kon weer wat vrijer lopen al was mijn tempo na de langere stop toch helemaal van slag.
De 25 kilometer gaat in 2.43.41 en we gaan op pad naar Bleiswijk naar de tweede en laatste drankpost nabij de snelweg. Bij de 30 kilometer kom ik daar aan in 3.19.56
Vlakbij de drankpost halen een aantal lopers me in die aanvankelijk voor me zaten maar die verkeerd zijn gelopen en een omweg hebben gemaakt. Bij mij gaat het dit keer allemaal vrij goed, slechts een hele kleine routefout die ik weer snel kon corrigeren.
Bij de tweede drankpost neem ik wat bouillon en een beker cola om de maag rustig te houden waarna we in de weilanden een keerpunt ronden en pal tegen de wind in weer richting Bergschenhoek lopen. Ik stop even en trek mijn wind/regenjack aan, het is best wel fris inmiddels hoewel het toch droog is gelukkig.
Na wat slingeren door de weilanden komen we langs het water te lopen, een soort binnenwater van de Rotte Meren, maar dat is bijna geen doen. Mijn voeten zakken iedere stap diep weg in de blubber en water en de voeten worden koud en nat. Het is zwoegen, maar dat hebben de andere lopers ook. Het heeft wel wat en het maakt de loop loodzwaar, de kilometertijden gaan steeds langer duren, maar de limiet van 5.30 uur ga ik zeker halen. De start was om 18.00 uur en we hebben tot 23.30 uur de tijd om binnen te komen.
De 35 kilometer leg ik af in 4.01.21 , nog maar 5 kilometer te gaan.
Met stukjes wandelen, goed uitkijken om niet te vallen en opletten dat ik niet verkeerd loop vordert het gestaag. Ik loop toch nog even een klein stukje verkeerd maar corrigeer dat weer waarna ik naar de finish loop en die passeer in 4.43.52 , al bleek de route niet helemaal 40 kilometer te zijn. Door de aanleg van een stuk snelweg moest een stukje van de route worden ingekort.

In de kantine tref ik Michel en Nico al, die bleken helaas net als bijna de hele top 25 fout te hebben gelopen waardoor ze circa 3,5 kilometer minder hebben gelopen. Zonde, maar dat komt helaas wel eens voor. Je loopt in het donker zo makkelijk achter elkaar aan. Als de voorste verkeerd loopt, rent de rest er achteraan. Ze hebben zo ook wel eens achter mij aangelopen.

Nu even snel omkleden en kijken of Dineke van Nooten nog tijd heeft voor een massage, ze is er met haar BMS team net als al vele jaren eerder.
Ik tref Dineke buiten en samen gaan we naar de massageruimte. Na de massage van vooral de onderrug voelt het al veel beter. Nu maar hopen dat het morgen goed genoeg voelt om met Ina de 30 te gaan lopen.
Op het moment dat ik weg wil gaan komt Martin eindelijk binnen, hij is nummer laatst, maar dat maakt niets uit, hij is netjes op tijd binnen. Hij heeft zich al gelijk omgekleed. Nico, Michel en Martin gaan er ook gelijk vandoor.
Het was weer een super geslaagd evenement, op naar volgend jaar, al hoop ik dat ze er dan weer een hele marathon van maken.

ZoekenWebsite sponsors