Marathon Rotterdam


Wedstrijdverslag

07 april 2019
Rotterdam


Voor mij weer één van de hoogtepunten van het loopjaar: de marathon van Rotterdam. Dit jaar is het wel een hele vroege editie en ik hoop dan ook op een keer een koudere editie.
Al twee weken van tevoren iedere dag kijken hoe het weer zich gaat ontwikkelen. Wat heeft het voor zin om een 14-daagse voorspelling te geven als ze het nog geen dag juist kunnen voorspellen. Is dat aan te raden ? Nee. je verheugt je op de temperatuur van 10 graden die ze dan opgeven en die moed zakt langzaam maar zeker weg. Ina zegt al dat het 20 graden gaat worden en warm zoals bijna altijd in Rotterdam, maar daar wil ik niet aan. Hooguit een graad of 14 zeg ik tegen beter weten in.
De week voor de marathon zit de verwachting al op 16 graden en als de dag daar is dan gaat het al zeker 20 graden worden.
Ik baal als een stekker en met mij vele andere lopers.
Wat zal het devies zijn, veel drinken, doelstellingen bijstellen en met verstand lopen.
Op zaterdag ga ik met Ina naar Rotterdam, we wandelen wat door Rotterdam, kijken wat op de beurs, halen onze startnummers op en dat van een aantal andere lopers en keren weer terug naar Bergambacht.
Ina loopt de kwart marathon en ik al weer mijn 32e van Rotterdam.
Tijden zijn voor mij al lang niet belangrijk meer, maar ik ga toch altijd weg op een doel. Gaat het niet, jammer dan, gaat het wel, dan is het leuk als je dat haalt.
We hebben al weken getraind met een groep van Aad, André, Deborah, Pieter, Piet, Derk, Harald en mijn persoontje. Piet doet niet mee in Rotterdam maar heeft de 85 bij de Swissalpine op het programma staan, verderop in het jaar. Voor mij is dat op 30 augustus de CCC bij de UTMB, maar dat is nog ver weg.
Aad, Pieter, André, Deborah, Derk, Harald en ik hebben als doel wel onder de 4 uur te lopen, maar of dat met dit warme weer gaat lukken ????

Een hele grote groep van Avantri is van plan om al voor half 8 te vertrekken vanuit Schoonhoven. Voor mij is dat veel te vroeg, ik heb er geen zin in om uren te moeten wachten en ik ga later weg. Ina gaat op de fiets naar Rotterdam en allemaal gaan we naar de brandweerkazerne van Baan, al jarenlang ons vaste adres. Het is daar een mooie ruime locatie waar je na de loop heerlijk kunt douchen en ook in de kantine nog wat lekkers kunt kopen om wat aan te vullen. Vanaf de kazerne is de start ook niet zo heel ver meer voor de kwart marathon en de marathon.

Als ik richting kazerne wandel kom ik al een grote groep lopers tegen die de kwart marathon gaan lopen waaronder Ina. Ik wens hen succes en wandel verder naar de kazerne waar de marathonlopers nog druk bezig zijn met de laatste voorbereiding waarna ze naar buiten gaan voor de groepsfoto. Stefanie en haar man Micha blijven nog achter en ikzelf, de rest is al weg.
Ik start in wave 3 om 10.14 uur, Stefanie en Micha zelfs pas om 10.28 uur. Derk start om 10.21 in wave 4, maar is al wel naar buiten. Aad, Pieter en Harald starten in wave 2 om 10.07 uur en André en Deborah met mij in wave 3.
Ik loop met Stefanie en Micha naar buiten, we wensen elkaar succes en we gaan onze eigen weg.
Ik ga zo laat mogelijk het vak in en sta bijna achteraan bij de start. Mijn doel is kilometertijden rond de 5.30 te lopen om zo onder de 4 uur te duiken en nog wat marge over te hebben ook, eens kijken of dat lukt.
Ik zie onderweg wel wat bekenden, maar nog geen Avantrianen. Als we "De Kuip" zijn gepasseerd slaan we linksaf richting de drankpost waar ik Deborah en André inhaal die netjes samen lopen. Ze doen het in hun eigen tempo wat verstandig is, ze hangen in de tempogroep van 4 uur. Bij de drankpost stop ik resoluut, drink 5 bekertjes water en nog een bekertje dorstlesser en ga op het gemak verder. Bij de 5 kilometer noteer ik 27.10 , het juiste tempo. Na de drankpost duurt het weer even voor ik Deborah en André opnieuw inhaal, die hebben duidelijk een kortere stop gehad, ik hoop maar dat ze genoeg hebben gedronken. Het weer valt me nog mee, al voel ik wel dat het steeds wat warmer begint te worden. Ondanks dat gaat de 10 kilometer in 54.31 , netjes rond mijn doel van 55 minuten. Net voor deze passage haal ik Wim en Hetty van der Heiden in die kennelijk ook in wave 3 zijn gestart. Wim is haas voor Hetty en ziet er fris uit. Voor Hetty zal het ook lastig worden om haar doel van ook 4 uur te volbrengen met deze warmte.
Nu zitten we op een deel van het parcours dat vrij smal en doods is, alleen maar een recht stuk pad, dat is niet mijn favoriete deel, maar daarna gaan we naar de Slinge. We zien nu aan de andere kant veel lopers voor ons lopen en ik hoop een glimp op te vangen van Aad, Pieter of Harald, maar nee, die doen het goed en zijn nog niet in zicht. Als ik bij de drankpost ben bij de 15 zie ik achter me aan de andere kant wel Wim en Hetty lopen en daar net weer achter Deborah en André. De 15 gaat nog steeds netjes in 1.21.35 , bijna een minuut voor op mijn schema wat een extra minuut marge betekent.
Vanaf de 15 gaan we langs de sportvelden door Charlois en op weg naar Ahoy. Langs de sportvelden komt Pieter ineens omhoog lopen, hij moest even plassen. Ik vraag hoe het gaat, maar het gaat niet geweldig zegt hij, daarna zie ik Aad vlak voor Ahoy staan plassen, maar die ziet er nog best fris uit.
De 20 kilometer gaat voor mij dan in 1.48.34 , nog steeds voor op het schema, maar ik begin de warmte nu toch ook goed te merken. Ik zeg de vader van Aad gedag die langs de kant staat, maar hij lijkt me niet te herkennen.
Nog steeds stop ik wat langer om goed te drinken, neem af en toe een zouttablet en een gelletje, maar voel me nog best goed.
Gisterenavond wel voor het eerst een voetenbad met magnesium genomen, dat schijnt dan beter in de huid te trekken dan inwendig, je hebt er meer profijt van. Zou dat dan zo goed werken dat ik daardoor beter tegen de warmte lijk te kunnen ? Ik weet het niet.
De halve marathon gaat in 1.55 uur x2 + een kwartier zeggen ze, is wel iets over de 4 uur, maar wie weet kan ik dat verlies wat beperken zodat ik wel onder 4 uur kom.
Bij de halve marathon haal ik André Pruijssers en zijn zoon Nick in. Ga ik nu zo goed of de anderen juist wat minder ? Ik ben toch degene die problemen heeft met warm weer ??? Wel merk ik dat het langzaam iets minder snel lijkt te gaan, maar het tempo is nog steeds zeer behoorlijk.
De 25 kilometer gaat in 2.15.43 en daar haal ik ook Harald in. Harald loopt goed maar minder snel dan ik had verwacht. Harald wil ook onder de 4 uur lopen en is 7 minuten voor me gestart, minimaal, en wil door een tijd onder de 4 uur proberen op het podium te komen in de leeftijdscategorie mannen 70.
Nu komt de lastige Erasmusbrug weer op de route, dat is pittig en een onderbreking van het ritme voor de benen. Ik doe niet te gek en kom er goed overheen op weg naar Ina en de anderen die de lopers staan aan te moedigen bij de brandweerkazerne Baan waar we langs rennen. Ik haal daar ook Nico Koppe in die daar met een maatje loopt om te hazen. Nico ziet er enorm fris uit, zijn maatje niet.
Ik neem snel een banaan aan van Ina en vervolg mijn weg richting het Kralingsebos, een scherprechter voor veel lopers. Eerst gaan we nog onderweg naar de Blaak, naar de kubuswoningen en dan haalt Nico me met een sneltreinvaart in. Zijn maatje is uitgestapt en hij heeft vrij baan om zijn eigen race verder te lopen. Die is met geen mogelijkheid te volgen en dat ben ik ook niet van plan, ik loop mijn eigen race. De 30 kilometer gaan in 2.43.08 , nog steeds ruim onder mijn doel, onvoorstelbaar. Als ik bij de 30 ben zie ik ook de toppers die al bij de 40 zijn, dat zijn de topatleten.
Nu gaan we de Boezemweg op waar ik al vanuit de verte Piet van Wijngaarden en Michel de Langen zie staan dansen hoog boven de grond, een jaarlijks punt om naar uit te kijken. Ab staat daar ook ergens maar zie ik zo snel niet, ook Wim van Beuzekom staat er maar zie ik op de heenweg niet, wel op de terugweg.
Ook in het Kralingsebos gaat het nog goed. Er komt ineens een politie op een motor naast me rijden en vraagt hoe het gaat, het is Thijs de Vries, een bekende uit Bergambacht, geweldig. Verderop staat een delegatie van avStart die me aanmoedigt en even later staan Aria en Piet Wuijster me op te wachten. Piet loopt een stukje mee en geeft me wat cola, dat is lekker zeg, na al dat water.
Bij de 35 kilometer zal Ina weer staan met een banaantje en zal ze met me mee lopen om me door de moeilijke periode heen te helpen, want met die warmte zal ik het zwaar hebben. Ik loop de 35 kilometer in 3.11.36 , nog steeds een minuut voor op mijn schema, al moet gezegd worden dat de passagetijden niet helemaal kloppen met de parcourstijden. Ik loop een paar honderd meter meer dan de lengte van de marathon doordat ik regelmatig in de meute loop en daardoor niet de ideale lijn kan volgen.
Ik zoek Ina maar zie haar niet. Bij de 36 zie ik haar links staan en begin al ver van tevoren te lachen en te zwaaien. Ina geeft de banaan en zegt dat ze nu op de fiets terug naar huis gaat, ze loopt niet mee. Ik denk na waarom ze niet mee loopt, mij maakt het niet uit wat de tijd zal zijn, maar Ina heeft natuurlijk ook al gelopen en gefietst. Achteraf koos Ina er bewust voor om niet mee te lopen omdat ik zo snel aan kwam lopen en ze al wist dat ze me op ging houden en dat daardoor mijn mooie tijd onder de 4 uur niet gehaald zou worden. Ze zou me door de moeilijke laatste kilometers heen helpen, maar die bleken helemaal niet zo moeilijk te zijn bleek nu.
De kilometertijden lopen nu wel langzaam iets op van rond de 5.30 richting de 6 minuten, maar ze blijven er onder.
Ik kom weer over de Boezemweg waar Wim, Michel en Piet me aanmoedigen en kom later over de mat van de laatste drankpost op de 40 kilometer in 3.40.37 , nu voor het eerst een achterstand van 37 seconden op het tempo van 5.30 , maar ik had nog steeds veel marge over. Onder de 4 uur gaat me zeker lukken nu.
Kilometer 41 gaat in 6.10 , voor het eerste een kilometer boven de 6 minuten, kilometer 42 gaat weer in 5.26 , ik schrok van die 6 minuten en het laatste stuk op de Coolsingel ben ik gevlogen. Uiteindelijk geeft mijn klokje een afstand aan van 42,54 kilometer in 3.54.54 en een gemiddelde kilometertijd van 5.31 , geweldig en wat vlak gelopen, dat is nog niet vaak gebeurd en dat met warm weer.
Achteraf blijk ik van ons groepje helaas de enige te zijn die de marathon onder de 4 uur heeft gelopen, Nico niet mee gerekend.
Nico liep dan ook 3.49.44 , André 4.07.42 , Deborah 4.07.43 , Harald 4.09.47 , Hetty 4.10.19 , Wim 4.10.20 , Derk 4.13.34 en Stefanie en Micha in 5.13.50 , Pieter en Aad hebben helaas de strijd moeten staken, wat zonde.
Ik kan weer terugkijken op een prachtige editie al mag het best eens een keer minder warm zijn in Rotterdam. Nummer 32 zit er ook weer op.

ZoekenWebsite sponsors