Kwist en Van den Berg zegevieren in Oliebollenloop

Schoonhoven> Rotterdammer Patrick Kwist en Lisotte van den Berg uit Zoeterwoude-Dorp waren op oudejaarsdag in Schoonhoven de snelsten in de 36e Oliebollenloop. Kwist liep de vijftien kilometer in 49.21 minuten. AAV'36 atlete Van den Berg klokte 58.40 minuten.
In totaal kwamen 1424 lopers af op deze loop, die traditiegetrouw het kalenderjaar afsluit. Tijden en klasseringen zijn voor de meesten niet belangrijk, maar de wedstrijdatleten gaan wel voor de winst en een goede eindtijd. Patrick Kwist - in zijn leeftijdsklasse M45 meervoudig wereldkampioen op diverse afstanden - wilde onder de 50 minuten lopen. Na de eerste bocht had hij de concurrentie reeds gelost. "Het waren ideale omstandigheden om eens flink de pas erin te zetten", aldus Kwist.
Ameidenaar Arjan Kaashoek (53.11) en Capellenaar Menno Lieven (55.10) kregen minuten aan hun broek. Lisotte van den Berg had met haar persoonlijk record van 54.30 minuten tussen dit duo kunnen eindigen, maar had haar dag niet. "Ik ben vandaag uit Waddinxveen op de fiets gekomen en had een snelle tijd in gedachten. Dit kwam er niet uit."
Op de tien kilometer verscheen Apeldoorner Dennis Licht, meervoudig Nederlands kampioen op de 3000 en 5000 meter, aan de start. Hij zegevierde met overmacht in 31.12 minuten. "Ik vier oud en nieuw bij mijn schoonouders in Gorinchem en had geen zin de hele dag binnen te zitten" merkte de 34-jarige Licht lachend op. "Twee jaar geleden ben ik gestopt met topsport. Ik train nog vijf keer per week, maar bij mijn pr van 29 minuten kom ik niet meer in de buurt".
Bij de vrouwen pakte de Lekkerkerkse atlete Steffie Broere (42.12) de overwinning op deze afstand.
Daphne Lamboo uit Gouda was blij met haar tweede plaats in 42.45 minuten, maar juichte vooral om haar gerealiseerde pr.
Niet iedereen bereikte ongeschonden de eindstreep. Een bezemwagen ving een aantal gestrande atleten op. Een van de deelnemers viel 'oververhit' uit op de tien kilometer en werd voor alle zekerheid per ambulance afgevoerd naar het ziekenhuis. De organisatie, die in alle voorgaande edities dit nog nooit had meegemaakt, trad adequaat op bij deze calamiteit.

ZoekenWebsite sponsors