Hardloopdroom komt uit voor Cor Terlouw

⢠Cor Terlouw tijdens de 'Mozart 100', in Salzburg afgelopen zomer.

BERGAMBACHT • Zijn hart sloeg even over toen Cor Terlouw zag dat hij was ingeloot voor de Ultra Trail du Mont Blanc (UTMB). Ofwel 103 kilometer (hard)lopen door de Alpen met 6.100 hoogtemeters. En dat in een tijdsbestek van 27 uur…

Waar bij menigeen het angstzweet zou uitbreken bij de gedachte alleen al, komt voor Cor Terlouw (55) een droom uit. Bij de fanatieke lange afstandsloper uit Bergambacht –met ruim honderd marathons en enkele ultralopen achter zijn naam- stond de UTMB bovenaan zijn verlanglijstje. "Deze uitdaging wilde ik zo graag aangaan."

Hij hoorde van de ultraloop toen hij enkele jaren geleden meedeed aan de Jungfraumarathon in Zwitserland. "Deze marathon is leuk, hoor", zei een loper toen, "maar de UTMB is echt het summun. Hij liet een filmpje op zijn telefoon zien en ik was gelijk verkocht."

Loten
Vanwege de zwaarte van de UTMB kan niet iedereen zomaar deelnemen. "Daarvoor moet je voldoende punten hebben, die te behalen zijn in langeafstandslopen", legt Cor uit. "Dat lukte me vorig jaar, waardoor ik me kon aanmelden. Dan nog moet je worden ingeloot. Dat gebeurde donderdag." Sindsdien is hij in 'hosannastemming', zoals hij het zelf verwoordt: "Nu gaat het echt beginnen!"

Wie Cor kent, weet dat de eigenaar van Autobedrijf Terlouw niet de zwaarste inwoner van Bergambacht is. "Toch moet er nog een kilo of zeven af", bezweert hij. "Hoe minder gewicht je de berg mee opneemt, hoe beter uiteraard. Daarnaast ligt het accent de komende maanden op duur- en krachttraining. Ik heb sowieso de marathons van Rotterdam en Parijs op mijn lijstje staan."

Hij hoopt dat zijn geblesseerde achillespees het houdt. "Dat is nog wel een dingetje, ja. Het is een slepende blessure, maar ik zal het ermee moeten doen. Na de UTMB is het tijd voor rust."

Afgronden
Op vrijdag 30 augustus is het zover en meldt Cor, gesteund door zijn vriendin Ina, zich op de flanken van de Mont Blanc. Daar gaat hij zich meten met de honderden andere deelnemers. "Je moet afwisselend klimmen en dalen en je rent over bergpaadjes en langs afgronden. Het is oppassen geblazen en hopen dat het met de weersomstandigheden meevalt."

Daarnaast is het ook een mentale uitdaging: "Ruim een etmaal lopen gaat je niet in de koude kleren zitten", zegt Cor met gevoel voor understatement. "Maar ik heb wel vaker de grenzen van mijn kunnen opgezocht. Bij een 100-kilometerloop zat ik ook eens helemaal stuk en zag ik het niet meer zitten. Vooral niet nadat ik bij 70 kilometer verkeerd was gelopen en weer terug moest. Ik kon wel janken, maar heb mezelf weer opgeveegd."

Mocht hij over de finish komen, dan is zijn grootste hardloopwens vervuld. "Het kan altijd gekker natuurlijk, maar dit is het dan wel wat mij betreft. Eerst maar eens de eindstreep halen, want dat is lang niet iedereen gegeven."

 

ZoekenWebsite sponsors