Atlete Carolien de Pater richt zich op werponderdelen

⢠Carolien de Pater in actie.

• Carolien de Pater in actie. (Foto: wijntjesfotografie.nl)

SCHOONHOVEN • Carolien de Pater vertegenwoordigde onlangs als een van de weinige regioatleten atletiekvereniging Avantri op de NK Indoor. Helaas liep ze net de finale mis.
De atletieksport beoefenen op hoog niveau is niet voor iedereen weggelegd. Toppers als sprintster Dafne Schippers trainen minimaal twee keer per dag. De 22-jarige Carolien de Pater is 'slechts' vier keer per week te vinden op de atletiekbaan. Kracht-, werp- en algemene atletiektraining wisselen elkaar af.
Als junior veroverde de schooljuf van groep vijf van de Schoonhovense Emmaschool al eens een bronzen plak tijdens een nationaal kampioenschap. Bij de senioren is de concurrentie groot. Deelnemen aan een NK is voor haar al een prestatie op zich.
"De beste twaalf atleten mogen meedoen," vertelt De Pater. "Ik stond als negende op de plaatsingslijst bij het kogelstoten en had graag bij de beste acht willen zitten om de finale mee te maken. Na twee ronden stond ik zevende met een afstand van 11.64 meter. Ik had het gevoel dat ik verder zou kunnen werpen. Dat lukte niet en helaas passeerden nog twee atletes mij. De finale heb ik vanaf de tribune in gezelschap van mijn vriend en ouders moeten toekijken. Tegelijkertijd volg je ook de andere wedstrijden. Vooral de 60 meter race van Dafne Schippers was indrukwekkend."

Specialist
Een keer per week traint Carolien de Pater bij PAC Rotterdam onder leiding van een specialist op de onderdelen kogelstoten en discuswerpen. "Je hebt daar veel minder gelegenheid om met de andere atleten gezellig te kletsen," vervolgt ze lachend. "We beginnen de twee uur durende training met buikspieroefeningen en werken aan de rompstabiliteit. Daarna worden in deelstapjes alle bewegingen die je bij het kogelstoten en discuswerpen maakt geoefend. Elke worp wordt geanalyseerd. Dit lukt niet bij Avantri. De trainers Rob Zwijnenburg en Frans van der Ham, die ontzettend hun best doen, hebben meerdere atleten onder hun hoede, die tegelijkertijd op verschillende onderdelen actief zijn. Zo heb ik meer tijd om lekker te kletsen, want naast het prestatieve is in Schoonhoven ook de gezelligheid erg belangrijk."
Voor de komende landelijke clubcompetitie staan op derdedivisieniveau twee vrouwenteams van Avantri klaar om te presteren. Het eerste team gaat proberen om zich te plaatsen voor de promotiewedstrijden. De punteninbreng van Carolien de Pater is belangrijk.
"Laurene Brobbel en Daniëlle Wooning kunnen ook goed voor de dag komen, hoor," aldus De Pater. "Ik moet dusdanig afstanden werpen en stoten, dat ik van de zomer mee kan doen aan de NK Outdoor. Tijdens die titelstrijd wil ik de 40 metergrens bij het discuswerpen doorbreken. Mijn eerste kans krijg ik tijdens de openingswedstrijd van Avantri op zaterdag 30 maart. Vanaf woensdagavond richt ik me tijdens de trainingen nog meer op de werponderdelen. Voor de afwisseling loop ik eind maart wel een 60 meter horden. Dan kan ik ook nog meedoen aan de afsluitende 1000 meter, maar dat doe ik niet. Dat is mij te ver."

Wim Kroone

ZoekenWebsite sponsors