Rotterdamse hegemonie in Parkloop

⢠Lopen door het zonnige Springerpark.

SCHOONHOVEN • De lokale favorieten voor de eindzege in de Parkloop van Avantri troffen het niet dat Marco van Etten en Niels Baljet van Rotterdam Atletiek de tien kilometer als ideale voorbereiding zagen op de Rotterdam Marathon. Ze heersten van start tot finish.

Beiden gingen als een speer door het oneffen Springerpark en dubbelden zelfs een aantal deelnemers. Van Etten liep daarbij zo soepel op zijn voorvoeten, dat hij na een indrukwekkende solo in 32.38 over de finish kwam. Baljet stormde even later over de streep in 32.51.
Beide lopers zijn grote onbekenden in het regionale circuit, maar behoren al enkele seizoenen tot de sterkste atleten van de Maasstad. Van Etten wil komende zondag zijn marathonrecord van 2.28 verbeteren. "Dat wordt een heel karwei. Het zal vooral afhangen van de weersomstandigheden."
De vorm is in ieder geval aanwezig. Vanaf het startschot liet de Rotterdammer iedereen de hielen zien. Hij hanteerde zo'n hoog tempo, dat hij na het openingsrondje op de baan direct uit het zicht was. Achter hem was Baljet in staat in de buurt te blijven, maar de rest moest passen. Cornelis Verboom uit Krimpen aan den IJssel (5) en Robert Hofman uit Lekkerkerk (7) kwamen minuten later over de finish.
Verboom had afgelopen week weinig tijd om te trainen in verband met de aankoop van een woning. "Het ging redelijk. Ik moet meer macht krijgen." Bij de dames won Astrid van de Born in 48.32.

Klimmen
Op de 5 kilometer ging de zege bij de heren naar Marwan Amhil uit Lekkerkerk, die Bastiaan van Houwelingen uit Ameide op de streep klopte in 18.47. Jacco van der Wel uit Ammerstol werd derde in 18.55. Hij was blij dat hij deze keer wel de afstand volbracht. Vorig jaar viel hij met maagkrampen uit.
"Het is een gezellige loop op een onprettig parcours. Je moet steeds stukjes klimmen en je hebt te maken met een schelpenpad en kinderkopjes. Vijf kilometer is lang genoeg."
Bij de dames zegevierde Daphne Lamboo uit Gouda, die een minuut van haar persoonlijk record afpeuzelde in 20.52. Op de 1.500 meter waren de eerste plaatsen voor Arjen Schipper (Sliedrecht) en Aiden de Koster (Avantri/Schoonhoven).

ZoekenWebsite sponsors