‘Moeten ze zelfs afremmen’

 

▲ Ad Verhoeff (links) en Vincent Hoek trainen fanatieke jongeren op middellange afstanden bij atletiek­vereniging Avantri uit Schoonhoven, (fotopimmul)


Vincent Hoek (46) was als tiener een topper op de middellange afstanden. Als pupil en junior grossierde de Bergambachter in nationale titels en records. Zijn nationale record op de 800 meter voor C-junioren (1.54,6 minuten) hield 29 jaar stand. Met veel trots kijkt hij terug op die periode.
Vincent Hoek en Ad Verhoeff trainen elke maandagavond
een groep jongeren op de atletiekbaan van de Schoonhovense atletiekvereniging Avantri. De opzet is jeugdige talenten sneller te laten hardlopen op middellange afstanden.

„Het is voor mij een grote uitdaging om bij jongens en meisjes het plezier in het hardlopen naar boven te halen”, vertelt Hoek, die alle benodigde trainersdiploma’s op zak heeft. „De meeste jongeren willen meteen de vijf kilometer lopen. Ad Verhoeff en ik raden dit af en starten met de 200, 400 of 800 meter, waarbij de snelheid verhoogd wordt via intervaltrainingen en specifieke lichaamsoefeningen.”

Verhoeff (77) startte in 2014 met de jeugdtrainingen voor de middellange afstand. De Schoonhovenaar vond het zonde dat talenten afhaakten bij Avantri, omdat ze niets voelden voor het beoefenen van technische onderdelen als hoogspringen en kogelstoten. „Ik werd benaderd door een aantal jongeren, die van mij looptraining wilden om sneller te worden”, aldus de oud- postbode, die in Schoonhoven al 46 jaar trainingen verzorgt. „In overleg met het bestuur hebben we tijd en ruimte gevonden om deze fanatieke groep op de wenken te bedienen. Op een leuke manier met speelse elementen, bijvoorbeeld een tempotraining in estafettevorm, zien wij kans het niveau van de jongeren te verbeteren.”

„Dat is niet het belangrijkste”, vult Hoek, die bij de senioren zijn ontwikkeling zag stagneren door een aangeboren afwijking aan zijn onderrug, aan. „Eerst moet het plezier er zijn, dan komen de prestaties vanzelf. Onze atleten hoeven geen megatalenten te zijn. Ik zie natuurlijk wel of iemand aanleg heeft. Met de atleten stellen we doelen vast. We geven ze schema’s om naast de maandag op andere dagen van de week zelf intervaltrainingen te doen. Onze atletiekaccommodatie is altijd open voor leden. Op een geschikt moment kiezen we deze zomer een baanwedstrijd van 400 of Soo meter uit om hun progressie te meten.”

Afremmen

Verhoeff, die ondanks zijn hoge leeftijd nog elke horde neemt, is blij met de samenwerking met zijn jongere clubgenoot. „De loopsport is in de breedte enorm gegroeid, maar de talententoestroom is beperkt. Daarom remmen we jongeren zelfs soms af. Pas stuurde ik een talentvolle atleet naar huis, omdat hij grieperig was. Goed rusten is belangrijk en uiteraard gaat school voor.”

„Vroeger, in de jaren zeventig en tachtig, trainden we op gevoel”, gaat Verhoeff verder. „Met alle kennis, waarover Vincent en ik nu beschikken, kunnen we met de jongeren veel gerichter trainen. Vooral ontspannen lopen is een pre. Geforceerde schouderpartijen, vastzittende heupen en een verkeerde staptechniek remmen alleen maar af.”

ZoekenWebsite sponsors