Het ging als vanzelf

Maikel Stolwijk geniet van Dijkloop die vooral dient als training.

Snelle winnaars op de drie onderdelen van de jaarlijkse Dijkloop van Avantri. Het fraaie weer was in Schoonhoven een welkome steun in de rug voor de atleten.
In de aanloop van een halve of hele marathon is het weleens lekker om een tien kilometer ontspannen af te leggen. Daarom haalde Leidenaar Maikel Stolwijk de schouders op over zijn zege in de Dijkloop van Avantri. Het was meer een stevig trainingsrondje voor de oud-voetballer van ASC uit Oegstgeest.
Stolwijk liep de tien kilometer in 36.22 minuten en had genoten van de zon, de wind en het boerenlandschap tussen Schoonhoven en Jaarsveld. "Je maakt zelden zulke fraaie weersomstandigheden mee. In Leiden goot het vanochtend toen ik van huis ging, maar hier brak meteen de hemel open. Het lopen ging daarna vanzelf".
Dat deed de marathonloper toch in een behoorlijke draf, want na nummer twee, Cornelis Verboom uit Krimpen aan den IJssel duurde het even voordat de rest van het deelnemersveld de finish op de Stormbaan van Avantri passeerde. Verboom had weinig trainingskilometers in de benen, maar was niettemin een minuut sneller dan de door hem vooraf ingeschatte eindtijd. "De verzuring bleef uit, ik kon een vlak ritme aanhouden. Dat had ik niet verwacht".

Bootcamp
Bij de vrouwen ging de overwinning op deze afstand naar Schoonhovense Saskia de Regt, die niet zo vaak de hardloopschoenen aantrekt. Bootcamp is haar grote hobby en dan is een wedstrijdloop qua conditie een peulenschil. "Ik kijk er wel van op. Het is de tweede overwinning in mijn loopbaan".
Ook op de halve marathon was de strijd snel beslist. Maarten van Zetten van het Zoetermeerse Ilion had aan zijn maatje Leen van der Lugt van PAC Rotterdam beloofd om als 'haas' te fungeren maar deed dat zo goed dat de zege opeens binnen bereik lag. "We hadden geen bindende afspraken gemaakt. Daarom ben ik als eerste over de streep gekomen", aldus Van Zetten. Van der Lugt kon daar wel mee leven. "Maarten is gewoon sneller. Ik was niet goed genoeg om hem te lossen. Tja, dan word je tweede". 
Filimon Meles Chabe was op de zes kilometer ongenaakbaar. De 18-jarige jongeling uit het Afrikaanse Iritrea traint pas een jaar bij Avantri. Onder de hoede van routinier Ad Verhoeff gaat hij snel vooruit. "In het begin leek het nergens naar. Filimon was houterig en liep stroef. Als je hem nu voorbij ziet scheren vraag je je af waar het eindigt". stelde Ad Verhoeff met enige trots. Meles Chabe ging als een hazewindhond over de dijk en vervolgens rap door het park en werd met grote voorsprong winnaar.

Progressie
Bij de vrouwen was Daphne Lamboo van AV Gouda oppermachtig. Zij hield een flink tempo aan en eindigde tussen de finishende mannen op de eerste plaats. Ook zij wordt sterker door de trainingsarbeid op het complex in het Groenhovenpark. "Er zit duidelijk progressie in". stelde ze na afloop.



Zoeken



Website sponsors