Yuri is een ware meestervervalser

'Autistische Yuri is een ware meestervervalser'

De ster van kunstenaar Yuri de Groot is rijzende. De verstandelijk beperkte Schoonhovenaar schildert met verrassend resultaat. Zelfs tot in Canada hangt zijn werk.

Deze morgen richt Yuri zich op zijn hemelsbrede bloemetjes en bladeren-schilderij. Daarvoor heeft de 38-jarige Schoonhovenaar twee ezels nodig. Het maakt hem niets uit. Af en toe zijgt hij neer in zijn stoel, maar meestal staat hij om met zijn penseel het bovenste deel te bewerken.

,,Yuri beschildert zelfs de zijkant van het doek'', vertelt zijn moeder Atie de Groot, die regelmatig het activiteitencentrum van Gemiva aan de Gentiaan in Schoonhoven bezoekt. Zijn artistieke gaven verschaffen haar zoon veel plezier.

Voorbeeld

,,Hij moet altijd een voorbeeld raadplegen. In Gouda kreeg hij les van een kunstenares uit Moordrecht, die hem enige techniek bijbracht. Ze was verbaasd over zijn talent. Hij is een meestervervalser bij uitstek. Eerst schilderde hij alle prenten van een kalender nauwkeurig na; tegenwoordig haalt Yuri zijn inspiratie van het internet. Alleen portretteren van mensen lukt niet, maar daar ligt hij niet wakker van.''

Goede conditie

Met de verstandelijk beperkte artiest zelf is geen gesprek mogelijk. Yuri antwoordt slechts met 'ja' en 'nee' en stoot af en toe onverstaanbare klanken uit. Zijn autisme vereist een gestructureerde dagindeling. Hij sluit zich volkomen af van de buitenwereld. ,,Yuri kan daardoor heel geconcentreerd werken aan zijn creaties. Als hij te lang in zijn eigen wereld verblijft, roep ik 'Yuri, kom uit de boom'. Dan is hij meteen weer onder de mensen en aanspreekbaar. Hij kan soms minutenlang blokkeren. We hebben geen idee wat zich dan afspeelt in zijn brein. Daar leer je mee omgaan. Het 'resetten' lukt altijd. Zijn begeleiders op dit activiteitencentrum en op zorgcomplex De Populier zeggen dat ook. Van Yuri hebben ze weinig last. Je moet hem soms wel in de gaten houden, want atletiek is zijn andere grote hobby. Hij doet regelmatig namens atletiekvereniging Avantri mee aan wedstrijden. Hij kan zomaar tien kilometer achter elkaar rennen. Je moet een goede conditie hebben om hem bij te houden.''

Visueel geheugen

Abstract werk heeft Yuri's voorkeur. Hij kan een schilderij tot in detail naschilderen. ,,Hij hoeft niet altijd eerst een voorbeeld uit te printen. Yuri heeft het postkantoor van Schoonhoven exact geschilderd nadat hij het slechts drie keer had bezichtigd. Blijkbaar heeft hij een sterk visueel geheugen.''

Zijn werk hangt niet alleen in het activiteitencentrum en in De Populier. Yuri heeft al eens geƫxposeerd. Ook zijn website wordt regelmatig bezocht. Daardoor hangt er sinds enige tijd zelfs een schilderij van Schoonhovense makelij in Canada.

,,Mensen willen steeds vaker zijn kunst in huis. Hij hanteert echter een wachtlijst. Yuri neemt namelijk ruim de tijd voor zijn meesterwerken. En hij schildert beslist niet op meerdere doeken tegelijk. Dat zit niet in zijn systeem. Opdrachtgevers moeten dus enig geduld hebben. Ik ga hem niet opjagen'', lacht zijn moeder.

ZoekenWebsite sponsors