Regen, wind en kou teisteren deelnemers Oliebollenloop

Foto: wijntjesfotografie.nl

SCHOONHOVEN • De 35ste editie van de Schoonhovense Oliebollenloop gaat de geschiedenisboeken in als een van de zwaarste oudejaarskrachtmetingen ooit. Winnaar Patrick Kwist uit Rotterdam, die nooit klaagt over barre weersomstandigheden, zat er na vijf van de vijftien kilometer al flink doorheen.

De meeste lopers pasten zich aan de omstandigheden aan. Zij zochten een qua tempo gelijkwaardig groepje en haalden moe maar voldaan de finish. De favorieten zorgden voor vuurwerk en kletsten er meteen in. Kwist nam resoluut de kop en liet de concurrentie al snel zijn hielen zien. "Met de wind pal tegen in de regen lopen is het niet prettig," vertelde hij  na 52.52 minuten afzien. "Ik ben helemaal doorweekt en ijskoud. Dit is een van de meest memorabele wedstrijden, die ik niet snel zal vergeten. Die oliebol na afloop heeft elke loper wel verdiend."

Ameidenaar Arjan Kaashoek – de winnaar van vorig jaar – eindigde op anderhalve minuut als tweede vlak voor de sterke veertiger Maurits Heikoop uit Nieuwerkerk. Rosanne Teeuwen uit Krimpen was de snelste dame in een tijd van 1.07,20 uur. "Ik had onderweg veel steun van andere lopers en kon lekker in mijn tempo blijven."

De Vlister advocaat Jacob van Schaik had moeite haar voor te blijven. "Niet normaal dit takkenweer," was zijn eerste opmerking, nadat hij weer enigszins bij zijn positieven was. "In Vlist kwam ik langs mijn woning en ik was echt van plan om binnen een warme mok chocolademelk te gaan drinken. Ik verkeerde echter in aangenaam vrouwelijk gezelschap en dat gaf de doorslag om door te bijten."

Krimpenaar Arie Visser had het ook zwaar onderweg op deze afstand. "Ik kwam al snel alleen te lopen en dat kostte me heel veel energie."

De 10-kilometerloop was voor het grootste deel van de 1.288 deelnemers de meest favoriete afstand. Jean-Andrew Fingal van PAC Rotterdam noteerde een snelle tijd van 34.18 minuten. Hij had ruim twee minuten voorsprong op Marijn de Jonge (Utrecht) en Bergambachtenaar Jorrit Slaman. Eline Peterse uit IJsselstein had als snelste dame tien minuten meer nodig dan Fingal.

Terwijl de dranghekken omwaaiden en paraplu's de lucht in gingen, 'druppelden' de deelnemers in een steeds trager tempo binnen over de op de Opweg getrokken eindstreep.

Wim Kroone

 
 
 
 
 

ZoekenWebsite sponsors