Patrick Kwist wint Oliebollenloop

SCHOONHOVEN Patrick Kwist won op Oudejaarsdag in Schoon­hoven de 35ste editie van de Oliebollenloop. De 49-jarige Rotter­dammer noteerde op de vijftien ki­lometer een tijd van 52.52 minuten en bleef Ameidenaar Arjan Kaas­hoek anderhalve minuut voor.
Ambitieuze atleten moeten van goeden huize komen om ‘veteraan’ Patrick Kwist te kloppen. Na een actieve periode als amateurvoetballer trok Kwist pas als dertiger zijn hardloopschoenen aan. In 2015 werd hij in zijn leeftijdklasse we­reldkampioen op de halve mara­thon. In elke wedstrijd trekt hij zijn eigen plan: de kop pakken en in een zo hoog mogelijk tempo naar de fi­nish rennen. In Linschoten ging Lars Cazander (25) hem vorige week nog vooraf, maar in Schoon­hoven kon niemand hem bijbenen. „Door de regen, wind en kou was het een bijzonder zware wedstrijd ”, vertelde de winnaar. „Na vijf kilo­meter met de wind pal op kop was ik al doorweekt, ijskoud en knap moe. De concurrentie had dezelfde problemen, dus ik ben voluit door­gegaan.”
Na Kaashoek, die vorig jaar zege­vierde, eindigde Nieuwerkerker Maurits Heijkoop (54.53) als derde. Rosanne Teeuwen uit Krimpen was in een tijd van 1.07,20 uur de snelste vrouw. „Ik werk toe naar de marathon van Rotterdam en lig goed op schema”, aldus Teeuwen.

Graadmeter
Veel streekatleten zien de Oliebol­lenloop als ‘toetje’ van een lang en slopend wegseizoen. Stolwijker Nico Koppe kwam net niet binnen het uur over de streep. Voor de trailloper, die afstanden van 120 kilo­meter niet schuwt, was deze Olie­bollenloop een mooie graadmeter voor de komende trails. „Ik zit ka­pot, omdat ik in een leuk groepje een redelijk hoog tempo kon blij­ven draaien", aldus Koppe. „Nie­mand wilde voor elkaar onderdoen, binnenkort start ik met mijn voorbereidingen op het langere werk: de halve Natuurmarathon in Lekkerkerk en de 60 van Ameland.”

De meeste van de 1288 inschrij­vers kozen in Schoonhoven voor de tien kilometer. De talentvolle Jean-Andrew Fingal van PAC Rotterdam noteerde op die afstand een snelle tijd van 34.18 minuten. Hij had ruim twee minuten voorsprong op Marijn de Jonge (Utrecht) en Bergambachter Jorrit Slaman. Bij de vrouwen liet Eline Peterse uit IJsselstein zich omringen door een paar sterke mannen, die haar uit de wind hielden. De winst smaakte zoet. Net als de oliebollen, waarop de deelnemers zich na afloop stort­ten.

Auteur: Wim Kroone 

ZoekenWebsite sponsors