Oliebollenloop is net als nieuwjaarsduik: gewoon gezellig

 

Peter Vos (74) is als vrijwilliger actief in de wegwedstrijdcommissie bij atletiek- en trimvereniging Avantri in Schoonhoven. Op oudejaarsdag houdt de vereniging traditiegetrouw de Oliebollenloop. Die is de afgelopen jaren uitgegroeid tot het grootste loopevenement in de Krimpenerwaard. 
In de aanloop naar de Oliebol­lenloop houdt Vos zich bezig met het controleren van het parcours. Ook zorgt hij ervoor dat de deelnemers een nummer krijgen en na afloop ‘een herin­nering’ krijgen. „De afgelopen  jaren hebben we steeds ruim duizend deelnemers. Dat is een fikse verandering ten opzichte van eerdere jaren, waar er vaak rond de drie- of vierhonderd hardlopers meededen. Daarom werken we dit jaar met een voorinschrijving. Daardoor zijn we op de dag zelf minder druk met alle inschrijvingen.”

Waar die groei vandaag komt? Vos legt uit dat hardlopen de af­gelopen jaren steeds populair­der is geworden. „De Oliebollenloop is ook niet echt een wedstrijd, maar gewoon een ge­zellige loop. Het plezier staat voorop. Steeds vaker schrijven gezinnen en vriendengroepen zich in. Het is vergelijkbaar met de nieuwjaarsduik: gezellig hardlopen op oudjaarsdag in een mooi poldergebied.
   

Drijfveer
Dat plezier is voor Vos een be­langrijke drijfveer. „Het werk dat we doen, wordt heel erg ge­waardeerd. Een aantal jaar gele­den was het extreem koud en werden veel hardloopevenementen in de regio afgelast. Een dag voor de Qliebollenloop lag een gedeelte van het parcours nog vol met ijsresten. Die heb ik met een aantal anderen wegge­haald, waardoor de loop ge­woon door kon gaan. Er was zoveel waardering. Ik was verkeersregelaar en kreeg heel veel bedankjes van blije hardlopers.” Avantri kampt wel met een te­kort aan vrijwilligers. Vos ver­telt dat hij niet weet hoe lang hij het vrijwilligerswerk nog kan doen.
„Het afgelopen jaar heb ik bij­gehouden hoe vaak ik bezig was met organiseren. Ik kwam uit op ongeveer twaalf momenten. Niet om een opvolger af te schrikken, maar zodat diegene weet wat er verwacht wordt. Ik raad het iedereen aan, het is heel dankbaar werk.”
De voorinschrijving van de Oliebollenloop is tot en met 25 december geopend. Vrijwilli­gers kunnen zich aanmelden via www.avantri.nl.

ZoekenWebsite sponsors