Vuurwerk door Fernandes

Nixon Fernandes uit Portugaal passeert de Bonrepas in de laatste twee kilometer van de traditionele Oliebollenloop in Schoonhoven. Hij won met grote voorsprong.

Winnaar verpulvert tijdens de Oliebollenloop het stokoude parcoursrecord.

Nixon Fernandes won dinsdag in Schoonhoven met veel machtsvertoon de 37ste Oliebollenloop. De atleet uit Poortugaal verpulverde op de vijftien kilometer het stokoude parkoersrecord (48,23 min.) van Boskoper Bert Koster en schreef 46,52 minuten bij in de boeken.
De concurretie deed nauwelijks moeite om de 39-jarige atleet  van РАС Rotterdam, die vijf jaar geleden zijn voetbalschoenen aan wilgen hing, te volgen. Na zijn winst in de Rotterdamse Bruggenloop zocht Nixon Fernandes nog een mooi evenement, waar hij kon knallen. „Ik train bijna elke dag en heb uitdagende schema's van mijn clubtrainer om mij constant te verbeteren”, vertelde hij na zijn finish. „Ik heb genoten onderweg van de fraaie omgeving.”
Gouwenaar Martijn Klaasse, die een tijd klokte van 51,02 minuten, ging 1000 meter mee met de voor hem onbekende Fernandes. „Zijn hoge tempo kon ik niet volhouden en daarom koos ik snel voor een eigen race”, aldus de Nederlandse kampioen op de ultratrail. „Het was jammer, dat ik niet met iemand kon oplopen, want door de snelle start was iedereen meteen gelost.”
Ameidenaar Arjan Kaashoek, die twee jaar geleden zegevierde, finishte nu als derde in 53,19 minuten. De Lekkerkerse atlete Lydia Rehorst was de snelste vrouw in 1.08,03 uur.
Microfonist Ad Verhoeff was in zijn nopjes met de snelle tijd van winnaar Nixon Fernandes, met wie hij meteen een gesprek aanging. „Goed om te horen hoe zo’n gast zich voorbereidt", merkte de Schoonhovenaar op. „Bij Avantri train ik met oud-topper Vincent Hoek de middellange afstandslopers. Op onze schema's gaan ze met sprongen vooruit. Op de 6,4 kilometer won Schoonhovenaar Natnael Meij, die nu bij РАС Rotterdam traint, maar kort achter hem finishten mijn pupillen Dennis Buys en Filimon Melis.”

Medailles
Verhoeff, die bij alle edities betrokken was en de oorspronkelijke Vierdorpenloop met enkele tientallen deelnemers zag uitgroeien tot een van de grootste evenementen in de Krimpenerwaard, was verrast over de grote deelname van jongeren.
„Voor de 2 kilometer stonden er plotseling 250 kinderen aan de start. Gelukkig hadden we net genoeg medailles. Een keer kwam ik die prijzen tekort. In die jaren kon je nog zomaar binnenlopen bij het bedrijf Zilverstad, waar ik dan een paar emmers met medailles op de kop kon tikken.”
De Oliebollenloop op oudejaarsdag trok in totaal 1356 lopers, verdeeld over vier afstanden, die het jaar 2019 sportief uitluidden. De organisatie is constant op zoek naar verbeteringen om het evenement ‘beheersbaar’ te houden. De permanence in het schoolgebouw aan de Vlisterweg kan het aantal deelnemers maar net herbergen. „De chip, die de eindtijd registreert, zit nu in het weggooistartnummer verwerkt”, zegt Marillion Zwijnenburg opgelucht. „Dat scheelt ons een hoop werk. In plaats van het losknippen van de aan de schoen veters bevestigde chip, kan ik nu relaxter rondlopen.''
Onder de aandachtige toeschouwers bevond zich Tom Lotz, die graag het jaar sportief had willen afsluiten met een deelname aan de Oliebollenloop. De 30-jarige basketballer van Silvertown Lions in 2012 als elite renner de wielerronde van Waddinxveen won, heeft op sportief gebied grote plannen voor het komende jaar. Voorlopig kan daar een streep door, daar de Schoonhovenaar vorige week een longembolie kreeg, waarna korte ziekenhuisopname volgde. „In 2020 wil ik weer van de partij zijn", zei Lotz vastberaden.

ZoekenWebsite sponsors