71-Jarige marathonloper zit nog vol ambitie

 

⢠Harald Driesse is nog superfit.

SCHOONHOVEN • Marathons lopen na je 65ste is niet iets waar veel gepensioneerden als eerste aan denken. Voor Harald Driesse was 2013 het moment om zijn ultieme droom waar te maken. De Marathon van Rotterdam gaat de Schoonhovenaar op zondag 7 april voor de zevende keer lopen.

Hardlopen deed Harald Driesse vanaf zijn veertigste. Zijn kinderen waren actief bij atletiek- en trimvereniging Avantri. Met zijn vrouw Tiny maakte hij onder leiding van Hans Sterrenburg kennis met het hardlopen. "We deden dat vooral voor de gezelligheid", kijkt Driesse terug. "Iedere woensdagavond waren we van de partij. Veel Avantrianen deden jaarlijks mee aan de Rotterdamse marathon en talloze keren stonden mijn vrouw en ik langs de kant om hen aan te moedigen. Het idee om zelf een keer zelf mee te doen kwam snel, maar ik had een drukke baan bij een ingenieursbureau en besloot mijn deelname uit te stellen. Van mijn werkgever kreeg ik bij mijn afscheid een hardloophorloge met hartslagmeter en een gps-systeem, want hij kende mijn ambities."

Sensationeel
De verwachtingen maakte Harald Driesse waar. Zes keer per week trekt hij zijn hardloopschoenen aan voor een doelgerichte marathontraining. Zijn ontwikkeling verliep sensationeel. Bij zijn derde deelname in Rotterdam noteerde de duursporter een tijd van 3.27,13 uur op de 42,195 kilometer, goed voor een nieuw clubrecord in de leeftijdsklasse 65+.

Op zondag 7 april aast de 1.74 meter lange atleet met een topsportgewicht van 64 kilo op een scherper record bij de 70+'ers. Driesse: "De recordtijd van iets boven de vier uur staat al op mijn naam, maar het kan veel sneller. Vorig jaar ben ik onderweg twee keer gestopt om een praatje te maken met mijn broer en zoon. Dat gaat nu niet gebeuren."

Het hardlopen brengt Harald en Tiny Driesse ook over de landsgrenzen. In 2016 stond de Swiss Alpine Marathon, een trail van 76 kilometer, op het programma en tijdens een weekje Lanzarotte nam hij deel aan een vierdaagse hardloopchallenge. "Ik blijf fit door het sporten. Elke twee weken ga ik naar sportmasseur Ben Gubbels voor een 'onderhoudsbeurt'. Mijn hoofddoel is om op mijn 75ste voor de tiende keer in Rotterdam aan de start te staan."

EK
Deelname aan de Europese Kampioenschappen voor Masters lijkt hem ook wel wat. "Dit jaar is dit evenement in Venetië. Als ik op internet kijk welke tijden de toppers lopen, vraag ik me overigens af of ik daar wel wat te zoeken heb. Het kan wel een gezellig uitje worden."

Maar eerst Rotterdam dus. Het trainingsschema van 22 weken heeft hij nauwgezet afgewerkt. "Ik hoop dat veel bekenden langs de kant mij door moeilijke fases in de wedstrijd helpen. In het Kralingse Bos – rond de 35ste kilometer - heeft iedere deelnemer het moeilijk. Ik heb een aantrekkelijk ijkpunt. Op kilometerpunt 38 staat mijn clubgenoot Piet van Wijngaarden altijd op een container en die schreeuwt mij er wel doorheen."

ZoekenWebsite sponsors