Burgerlijke Ongehoorzaamheid

…..…Het moet er een keer van komen : een stakende Sinterklaas die duidelijk stelling neemt tegen het ‘Pieten gezever’. Iedereen staakt, dus waarom de Goedheiligman niet. De Sint mee hobbelend naar het Binnenhof op de trekker van boer Siebolt uut Vriezenveen, zijn staf vervaarlijk rondzwaaiend en met een groot spandoek voorop de stikstof uitstotende diesel van de boer. De boeren en Sinterklaas, een unieke combinatie. Naar verluidt gaan de boeren met een petitie langs de deuren : ‘De Boer dat is de keerl’ van de Achterhoekse formatie Normaal moet op 1 in de Top 2000. Er zijn intussen de nodige ‘stikstoftwijfels’. Waarom is het nu opeens zo’ n hot item ? Ik kan mij herinneren dat als we met de racefiets onze trainingskilometers maakten door de Vlist en omgeving metershoge gierstralen de lucht in werden geslingerd. Nu wordt de mest door de boeren geïnjecteerd en verdwijnt het net onder het landoppervlak en niet in de lucht. Daarnaast wordt er gesjoemeld met de cijfers. Het RIVM meet de uitstoot van het vliegverkeer alleen boven Schiphol, er zijn nog 5 luchthavens in Nederland. Maar intussen kunnen Sint en Roetveeg Piet hun “lol” niet op. Links en rechts wordt in dit land gestaakt. Ze slaan van verbazing de handen ineen. Niet alleen de boeren die staken, ook de politie en het verplegend personeel. Docenten en bouwvakkers volgen. Boeren dreigen de voedselvoorziening rond de kerst plat te leggen. Frankrijk staat sinds mensenheugenis bekend als de ‘proteststaat’ van Europa. Daar gaan de burgers de straat op wanneer de fruitige Francois Martenet uit de Bourgogne 2 eurocent duurder wordt. En de ‘boulangeriers’ leggen het werk neer als de overheid besluit dat door de ‘meeluitstoot’ de productie van de baguette gehalveerd moet worden. Maar Nederland is bezig aan een stakingsinhaalslag met de Fransen. De Sint vroeg zich vorige week vrijdag af waarom het zo druk was op straat. Het betrof Black Friday, inmiddels omgedoopt tot ‘Roetveeg Vrijdag’. Volgend jaar mag ‘Zwarte Cross’ ook niet meer, dat wordt ‘Roetveeg Cross’, ‘bemanning wordt ‘bemensing’ (welke waanzinnige bedenkt dit !) en vanwege de anorexia patiënten verandert ‘Magere Yoghurt’ in ‘extra vloeibare yoghurt’.

Overigens over (zwarte) cross gesproken. Aflevering 2019 Reeuwijk Cross kan de boeken in als gedenkwaardig, bijzonder en uitgesproken vochtig. Hebben we eindelijk weer eens te maken met een kletsnatte herfst, de grondwaterstanden kunnen naar een verantwoord peil en de watervoorraden worden bijgewerkt. Zelf ben ik al mijn hele leven bezig met een verantwoord watergebruik. Mensen realiseren zich niet hoe kostbaar (drink)water is en verspillen wat af. Er wordt hier op Ammerstol geen druppel teveel gebruikt. Mensen op het sympathieke Lekdorp gaan al sinds mensenheugenis met een blok groene zeep naar de zwemsteiger, smeren de boel in, springen in de rivier en drogen zich af. Tijdens de Reeuwijk Cross is er gelukkig sprake van ouderwets wateroverlast. Het parcours is veranderd in een waterballet. Regengordijnen loodrecht naar beneden, ‘November Rain’ als kunst. Noodweer dagenlang. Pro Rail zou zijn handen vol hebben en door de onmenselijke werkdruk die noodweer met zich meebrengt onmiddellijk oproepen tot burgerlijke ongehoorzaamheid. Of op zijn minst een staking ingelasten. Herfstbladeren in ‘full speed of colours’ markeren de adembenemende Reeuwijkse Hout. Van een zomerdepressie is allang geen sprake meer. Overzomeren ? Het is nu herfst en goed ook. Regenwater sprietst in sproeistralen vanonder de spike punten. Zachte bos – en graspaden doen de rest. Het strand aan de Surfplas is het enige stukje traject waar de dappere crossloper/loopster kan herstellen, ‘verhard’ door het intense hemelwater. Wanneer ik over de eindstreep kom zien de benen eruit alsof er urenlang door een mijnschacht is afgelegd. Daar weten we in Reeuwijk vaak wel een oplossing voor. Een duik tot aan de middel volstaat. Zelfs in november is de temperatuur van de Surfplas aangenaam. Ik overweeg een algehele staking van de Reeuwijk Cross wanneer we volgend jaar weer te maken hebben met een veel te droge herfst. Regen graag, veel regen zoals aflevering 2019 !

………Wie er aan het eind van dit jaar nog meer in staking gaan ? Of op zijn minst gaan oproepen tot burgerlijke ongehoorzaamheid ? Ik verwacht Dusan Tadic, als de VAR wederom besluit tot een beslissing in Ajax’ nadeel. Prins Andrew, wanneer de Me Too beweging overgaat tot vervolging. Het Nederlands damesvoetbalelftal als zij niet uitgeroepen worden tot ‘sportploeg van het jaar’. ‘Donkere voetballers’ als zij vanaf de tribune wederom door hersenloze “voetbalfans” worden gediscrimineerd. Erica Terpstra, als de NPO besluit dat er geen vervolg komt op een nieuwe serie ‘Erica op reis’. Naar verluidt wil de oude politica graag een ‘Kaapse Buffeltrip door Centraal Afrika’, ‘Kalifaat klunen in Noord Koerdistan’ en op ‘Zwemsafari op de rug van een meerval langs cultureel hoogstaand Ammerstol en omstreken’. Maar dat staat dus allemaal op losse schroeven. Verder zou ik het een prettige gedachte vinden als rond de kerst alle slagers, jagers, vleesverwerkende fabrieken en slachthuizen in volledige staking gaan. Dat een week voor de kerst geen dier meer wordt geslacht. Dat de messen worden neergelegd. Dat een ieder eindelijk begrijpt dat er wel degelijk veel mis is. Dat dierenleed echt een groot ding is. Gewoon de kerstdagen hutspot zonder spek of boerenkool met een vleugje Italiaanse kruiden. Burgers raken vervolgens geheel in ‘shock’ wanneer ze door deze staking geen vlees meer kunnen eten. Maar deze week vertelde een (letsel)schadeadvocaat dat we binnenkort ook ‘shockschade’ kunnen verhalen. Hoe ver gaat dat ? Dat dus de vleeseters die in shock raken omdat de slagerijen noodgedwongen dicht blijven kunnen aantonen dat ze daar blijvende schade van ondervinden. Of stel : ik zie een palletbrand op het Scheveningse strand en raak daar zo van hoteldebotel dat ik mij terstond ziek meld bij mijn werkgever. Functioneren is onmogelijk en de ARBO verbiedt mij te werken. Vervolgens daag ik de hersen – en IQ loze mede burgers voor het gerecht die zo nodig pallets in de fik moeten steken. Mijn advocaat komt met bewijzen dat ik daadwerkelijk voor de rest van mijn leven in ‘shock’ zal zijn vanwege zoveel leed dat mij is aangedaan. De rechter heeft het laatste oordeel, maar reken maar dat ik met mijn jurist er alles aan zal doen om deze kansloze pyromanen een poot uit te draaien.

Volgend jaar ga ik zelf ook in staking. En gaan we over tot burgerlijke ongehoorzaamheid wanneer de giflozingen in de Lek doorgaan. Het Dordtse bedrijf Chemours (Dupont) blijkt al enige jaren illegaal te lozen via afvalverwerkers. Verontreinigd water komt vervolgens in de rivier en in het riool. De provincie Zuid Holland wil indirecte lozingen op de Lek legaliseren. Maar het gaat hier overduidelijk om overtreden van milieuregels. Een catastrofe ! Inmiddels is er door bewoners van Ammerstol een petitie gestart om de lozingen te stoppen. Daarnaast worden alle pallets verzameld die er maar voorradig zijn. Die worden tijdens de jaarwisseling op de Ammerse zwemsteiger opgestapeld. De stapel bij Duindorp verbleekt bij de duizelingwekkende hoogte op Ammerstol. De brand erin ! Eventuele ‘shockschade’ nemen we voor lief. Ook zullen de boeren op Ammerstol hun schone E10 tractoren ombouwen tot pruttelende stikstof uitbrakende diesels. En daar gaan we mee naar het Binnenhof. Daarbij een enorm spandoek : ‘Wie gif loost in de Lek, gaat geheid op zijn bek !” Met de al eerder genoemde oud zwemkampioen Erica Terpstra (ooit startten we een fanclub) organiseer ik daarnaast een protestzwemtocht naar het Binnenhof. Voor deze gelegenheid trekt Erica nog 1 x haar zwempak aan uit haar kampioensjaar 1964 plus daarbij behorend korset. Inmiddels zijn we in onderhandeling met Maarten van der Weiden en wereldverbeteraar en ‘plastic ruimer’Boyan Slat. Zij zullen de protestgang vergezellen. Boyan (ik mag zijn voornaam gebruiken) stelde zelfs al voor om de ‘Ocean Clean Up’ te stallen midden op het Binnenhof, de 600 meter lange zuigarmen voor deze gelegenheid om te bouwen tot krachtige ‘bladblazers’ en zo het gehele centrum van Den Haag omver te blazen. Maar inmiddels weten we dat Den Haag streng is, hier zal geen vergunning voor worden verleend. Wel zal Erica aan het eind van de demonstratie de petitie met handtekeningen aan minister van milieu(zaken) Cora van Nieuwenhuizen overhandigen. Teken de petitie ! Onze beroemde zwemsessies in de mooie en schone rivier de Lek staan op de tocht……..!

Mooie Feestdagen en alle goeds voor 2020………………

 

 

 

 

ZoekenWebsite sponsors