2017-03 Verbazing

“De grauwe maartmaand heeft meer kleur dan je denkt, een kolonie witte zilverreigers aan de ‘boezem van de Boezemkade’, eigenwijze aalscholvers staan zelfverzekerd hun mannetje, een roedel rotganzen staat op het punt het moerasland te verlaten, duikelende scholeksters maken een diepe buiging voor langskomende hardlopers, het grillige hart van de majestueuze Krimpenerwaard als middelpunt van sport en plezier (gaan hand in hand), de eerste warme zonnestralen van het jaar komen voorzichtig om de (Perkouwse Drie)hoek kijken, het Anton Pieck achtige landschap verandert langzaam van lichtgrijs in voorjaarsblauwgroen, met slingerende graspaden en de Elserkade als scherprechter………………………..”

………………………………..Wanhopig en met bezwete bovenarmen klim ik omhoog. Mijn handen doen pijn en mijn benen klem ik om de dikke mast. Als voorbereiding op de Halve Natuurmarathon doe ik mee aan het nationaal kampioenschap ´Paalklimmen´. Voor een betere coördinatie en verbetering van kracht. De organisatie heeft voor deze gelegenheid Jesse Klaver uitgenodigd. De Groen Links voorman verzorgt het startschot en kan tegelijkertijd een hartstochtelijk pleidooi houden voor duurzame energie, elektrische auto’ s en het promoten van meer ‘Stroomoplaadpalen’. Als herinnering aan het ‘paalklimmen’ krijgen de deelnemers een ‘mini stroompaal’ mee naar huis. Deze staat nu bij mij in de tuin naast het standbeeld van Johan Cruijff. In de aanloop naar de Halve Natuurmarathon verval ik van de ene verbazing in de andere. Moet mijn vele trainingskilometers afleggen in verkiezingstijd en dat valt moeiteloos samen. Het volgen van de politiek is vroeger met de paplepel ingegoten. Zie bloemlezing ‘Poldermodel’ september 2014. Mijn moedertje zat vroeger klaar voor ‘Den Haag Vandaag’ als Ferry Mingelen nog in de schmink zat. Ze leerde mij als tiener de voltreffer : ‘Links aan het roer, geeft ellende en rumoer !’ En dan bedoelde ze niet de Ammerse zalmvisser/binnenvaartschipper Knelis van Dove Dirk uit de Visserij(!)straat. Onze vroegere geschiedenisleraar meester Cammeraat (een geweldenaar voor de klas) leerde ons dat alles politiek is, zelfs de kaas op je brood. In de jaren ’80 kon je geen kilometer over de Lekdijk fietsen of de CDA leus ‘Laat Lubbers zijn karwei afmaken’ kwam in braille op elke lantaarnpaal op je af. Overigens had diezelfde meester Cammeraat 1 gouden motto : “of je nu door de hond of door de kat wordt gebeten”. Dat klopt. De lijsttrekkers maken in hun campagnestrijd veelvuldig gebruik van de sociale media en spotjes tijdens populaire tv programma´ s. Dat kan bijvoorbeeld plotsklaps halverwege Studio Sport. Zit je op zondagavond net mee te discussiëren met Tom Egbers over de doellijntechnologie, komt plotsklaps Henk Krol voorbij : Stem 50plus !

Mijn verbazing is groot wanneer na het invullen van de stemwijzer de uitkomst Henk Krol is. Mijn eigen leeftijd ? De 50plus leider verspreekt zich als het gaat om de AOW en de WAO. Eerder verklaarde hij de treitervloggers in Zaandam als ´SOA´ tuig i.p.v. ASO tuig. Naar verluidt heeft Aboutaleb premier Rutte aangeklaagd wegens plagiaat. De Rotterdamse burgervader is verbolgen over het feit dat zijn ‘Rot toch op’ door de premier werd geïmiteerd in ‘Pleur op’. De toestanden met Ardje van der Steur is bijna een ieder vergeten. Het is bekend dat van der Steur en Henk Krol het roerend eens waren over de AOW leeftijd. Tijdens carnaval hebben de Brabantse ‘Heikneuzekneuters’ in ‘Schuimbekkergat’ daarop een liedje gemaakt. Op de wijs van het illustere schaatsduo Ard Schenk en Kees Verkerk : “Ard en Henkie, doe toch niet zo raar, werken tot je 67ste is heus nog niet zo raar…………………………………’Ik heb op een partij willen stemmen die het meeste geld wil investeren in sport en bewegen. Lezen we in de krant dat door slaaptekort (en te weinig bewegen)mensen ‘dik, dom en druk’ worden. Welke wetenschapper heeft dit onderzocht ? Slaaptekort komt o.a. door te weinig bewegen en het veelvuldig gebruik van de smartphone. Ik pleit al jaren voor een chippie in de smartphone. Deze blokkeert de (vaak zinloze) sociale media wanneer je naar bed gaat…of in de auto stapt !! Twee problemen opgelost. Gek genoeg hoor je geen enkele politici hierover.

………………….De nationale ‘vogelteldag’ is voorbij. De huismus wederom als winnaar (“Musfixing”), maar ik constateer geen enkele mus. Wel rotganzen en witte reigers. Daarnaast zijn de ‘gnuitige gnoe’, de ‘aalgladde aalscholver’ en de ‘klapwiekende kiekendief’ in steeds meerdere aantallen gesignaleerd. We zitten middenin de legendarische Halve Natuurmarathon, een evenement dat als elk jaar superlatieven tekort komt. Daarbij komt dat het de eerste echte voorjaarsdag is.  Zijn weerstypen als ‘regengordijnen loodrecht naar beneden’, ‘windvlagen uit alle windstreken’ en ‘Nova Zembla achtige gevoelstemperaturen’ mijn grootste medestanders tijdens hardloopwedstrijden, nu moeten we het doen met een voor maart begrippen felle zon. Dat is lekker voor na afloop. Maar ik draai redelijk goed. De stemming bij de halve Natuurmarathon is altijd opperbest. Wanneer de Perkouwse Driehoek bereikt wordt moeten de lopers over een kilometer lang ‘rijplatenparcours’. Dat is nieuw. De platen zorgen voor een verend effect, waardoor ik het gevoel krijg snel te herstellen van de eerdere inspanningen. Vlakbij lopen Jan Duel, Stef Verhagen en Ronald van den Berg. Zij hebben vandaag duidelijk betere benen dan ik. Met moeite blijf ik redelijk in de buurt. De Halve Natuurmarathon hoort al jaren definitief in de categorie ‘niet alledaagse evenementen’. Met een uitbundige organisatie, warme zon, veel mensen, vrolijke muziek bij aankomst in de Loet  en we gaan nog niet naar huis. Verbazing is er niet over het succes van dit unieke evenement…………..

………....In het Canadese Ontario loopt een kleine vriendelijke man rond met een oranje sjaal om de nek. Driftig stappend door de knerpende sneeuw onder zijn voeten. Het is niemand minder dan de sympathieke SGP voorman Kees van der Staay. De streng gereformeerde politicus strooit met flyers en voert campagne onder de in Ontario wonende Nederlandse boeren. Het is verkiezingstijd en de Staatkundig Gereformeerden kunnen elke stem gebruiken, dus ook van de vele boeren in Canada. Daarnaast wil de partij weer terug naar lang geleden : Alle macht aan de boeren. Daar is een grondwetwijziging voor nodig. In Ontario denkt Kees genoeg draagvlak te vinden voor zijn standpunten. De Canadese regering heeft al weken gewaarschuwd : geen campagne door buitenlandse politici op Canadees grondgebied ! Maar daar trekt Kees zich niets van aan. Plotsklaps gaat het mis. De oproerpolitie is gealarmeerd en slaat met de wapenstok de boeren uiteen. Arme Kees is vol verbazing en vervolgens woest van boosheid. Er dreigt een opstand. De boeren scanderen leuzen en maken premier Justin Trudeau uit voor ‘nazi’. De luid protesterende van der Staay brengt de nacht door in een ijskoude politiecel in Toronto. De Nederlandse overheid spreekt schande, vindt dat de politieke onschendbaarheid geschonden is en dreigt met stappen naar het Internationale Gerechtshof voor de rechten van de mens. Mark Rutte spreekt duidelijke taal : ‘Wie honden loslaat op mijn onderdanen heeft een groot probleem’. Hij schoffeert vervolgens de Canadezen door te beweren dat zij in ’45 helemaal niet hebben bijgedragen aan de bevrijding van ons land. Dan is daar Henk Krol. De 50plus voorman heeft de oplossing in het conflict. Hij stelt voor aan Trudeau om de boeren op hun 65ste het staatsburgerschap van Canada te verkiezen boven een dubbel paspoort. In ruil daarvoor mag van der Staay zijn campagne voortzetten………………………………

…..Wanneer ik na de halve Natuurmarathon naar huis rijd ben ik mijn verbazing nog niet voorbij : Alle politieke partijen houden vast aan de Turkije deal, ongelooflijk

Albert de Kluijver

 

 

 

ZoekenWebsite sponsors