Wilskracht 9

Er is een ware run ontstaan op de aankoop van pluche potvissen. Op het moment dat de fraaie zandstranden van het fraaie Waddengebied worden schoongeboend na het aanspoelen van 9 potvissen en de aankondiging van warenhuisketen V & D dat de stekker eruit gaat, is het druk op de afdeling “Pluche beesten’. Deskundigen zoeken een verband. Naar verluidt zal V & D een doorstart maken. De helft van het assortiment zal bestaan uit ‘pluche zeehonden, potvissen, bultruggen, witte vinvissen, inktvissen, zeekreeften en zeeleeuwen’…… Toch blijft het een wrang verhaal. In een tijd waarin de Nederlander zelfs de ontharingscrème en de uierzalf via internet bestelt is het niet gek dat de winkels uit het straatbeeld verdwijnen. Zelf haal ik mijn gele sportsokken, fiets – en loopshirtjes nog immer bij het warenhuis (zie bloemlezing ’50 tinten……………….Geel’). Maar de vaseline, Biofreeze, Perskindol, herstelgel, kruidenthee, smeerolie voor de fiets, spierherstellers etc. bestel ik allemaal via internet. Soms wordt er dan een enorme doos bezorgd bij de overburen als er hier niemand thuis. Ik zie de vragende blikken wanneer ik het pakket vervolgens ’s avonds afhaal.  “Sport artikelen” lach ik een beetje voor mij uit. Er wordt door de buurvrouw een duim opgestoken. Ze begrijpt het. Inmiddels kijk ik wel goed uit wanneer ik bijvoorbeeld in Zuid Amerika een onvervalst ‘Suarez’ shirtje wil bestellen. Voor je het weet waaiert met windkracht 9 het Zyka virus over Ammerstol.

Als 1 van de weinige gemeenten kende Ammerstol een paar schaatsdagen. Gepensioneerde vrijwilligers zijn 2 nachten en 2 dagen in de weer met een tankwagen vol water, een sproei installatie en een dweilarm om een degelijke ijsvloer op de betonnen skeelerbaan aan te leggen. Gekleed in warme felgekleurde skipakken, gewatteerde sneeuwlaarzen en de muts op wordt er hartstochtelijk doorgewerkt. Het mysterieuze en schimmige tafereel wekt de argwaan van de onwetende ´Ammerstollenaar op leeftijd´ (70 % van de inwoners is boven de 70). Verontrust wordt alarmlijn 112 ingeschakeld. Men was in de veronderstelling dat het Zyka virus was toegeslagen en bestreden werd………….. Gelukkig is de winter als vanouds teruggekeerd : Regen en windkracht 9. Merken we tijdens de Souburgh Cross op Alblasserdam niet veel van de harde wind, van de regen des te meer. De ondergrond zorgt voor een waterballet. Zuigende klei, ongelijke “kaatjes”, modderplassen en zachte gras – en bospaden zijn vast onderdeel van het majestueuze parcours. De organisatie heeft voor deze gelegenheid gemakshalve vergeten een tent in het Alblasserbos te plaatsen. Voor je warme kleding na afloop, droge schoenen, iets te eten en/of te drinken wel zo prettig. Het geeft niet. Ik zet een plastic tas met inhoud achter een boom. Daarin zit ook de via bol.com bestelde spuitbus ‘onderbenen reiniger’ voor na afloop van de mega zware cross. Het wordt een prachtige wedstrijd. Met 4 Avantrianen aanwezig in deze Alblasserwaard “Crossklassieker’ op een niet al te groot deelnemersveld trotseren we de omstandigheden. De ingrediënten blijken dit keer iets minder heftig dan andere jaren. Met wilskracht 9 op de ‘Schaal van Oud Alblas tot Bleskengraaf’ passeer ik de finishlijn. Mentale hardheid en onverzettelijkheid doet de rest. Ben 3 weken terug ziek geweest, wat tot gevolg heeft dat de laatste 3km van de 12,3km het beste eraf is. Mijn clubgenoten en mede crossliefhebbers Arie, Anne en Mandy hebben het ook uitstekend gedaan. Na de wedstrijd moet ik mijn plastic tasje met inhoud ergens langs de A15 opvissen. Het spuitbusje ‘spierhersteller’ en een zielige banaan waaieren al reeds richting de vluchtstrook. De wind………………..

’s Avonds haal ik mijn carnavalsoutfit uit de ´bol.com doos’. Had tot dit jaar niets met carnaval. Het meest onzinnige en zinloze feest dat bestaat. Maar dit keer dacht ik er anders over. Besloten om als Fred Teeven verkleed te gaan. Wilde eerst als potvis of Beyonce, vooral dit laatste bleek vrijwel onmogelijk………………Als “Teeven” kan ik makkelijk declareren wanneer ik in ´Stampershol´ de bonnetjes achteloos op de ‘bar kieper’ (!) bij het verlaten van de talloze Brabantse taveernes. Helaas gaat de optocht in ‘Stampershol’ niet door. Reden : windkracht 9 !  Heb een jaar gebouwd aan een excentrieke praalwagen en via internet vele ‘Look a like’ partypakken aangeschaft : Lionel Messi en Sven Kramer dansen de ‘beste sportman aller tijden tango’, Geert Wilders en Ali B drinken een Bavariaatje en bespreken de opvang van 500 extra vluchtelingen in ‘Lampekappengat’’, Erica Terpstra en Fred Teeven (!!!) zitten in een hoekje van de praalwagen aan een geïmproviseerde bar, Chris Martin en Hilary Clinton zingen alvast het overwinningslied van de Amerikaanse verkiezingen, David Bowie, Glenn Frey en Eddy Wallie spelen nog 1 keer ‘Heroes, ‘You belong to the ‘Stampersgat’ city’ en ‘In Knokke luiden de noodklokken’, Louis Bontes en Bram Moskofiets brallen het nieuwe partijlied en tevens carnavalskraker voor VNL : (‘De bonnetjes van Teeven, laat maar lekker zweven………’) en Dafne Schippers loopt op een piepklein loopbandje haar kilometers. Heb inmiddels de praalwagen inclusief ‘look a like outfits’ in de nieuwe carport geparkeerd. Hij staat voor een jaar gekoppeld aan de oplaadpaal, waaraan ook mijn elektronische Cannondale wordt opgeladen……………….

……………….De Klassieker voltrekt zich als een wervelstorm. Beide ‘Grootmachten’ (?) doen hun best er een waar spektakel van te maken. Windkracht 9 raast door de snelkookpan die ‘Amsterdam Arena’ heet. Wilskracht 9 doet de rest. Wanneer het grootste talent van de Nederlandse voetbalvelden, Riechedly Bazoer, de bal vanaf 17 meter in de kruising ‘kust’, zoemt de Fox cameraman in op een pop die over de tribunerand in een strop hangt. De pop stelt Feyenoord doelman Kenneth Vermeer voor. Een sympathieke en bescheiden topsporter als mikpunt van spot. Het duurt even voor het tot mij doordringt wat de exacte impact van het geheel is. “Ophanging, strop, angst zaaien, totale waanzin, bedreiging, hersenlozen etc’. Met een bewonderenswaardige rust en wilskracht bevestigt de ex-Ajax keeper later voor de camera de vraag van de verslaggever : “Ja, de wereld is gek geworden en tolerantie en gedogen in dit land is onbegrijpelijk ver doorgeslagen”. Gevolg : de waanzin en totale idioterie krijgt de overhand. Maar dat weten we al heel lang……………………………

 

Albert de Kluijver

 

 

ZoekenWebsite sponsors