50 Tinten.....................Geel

De nieuwslezer die het bericht voorleest lijkt opgelucht. V & D is gered, althans voorlopig. Het personeel zal als onderdeel van het reddingsplan 6 tot 10 % salaris in gaan leveren. De bonden nog akkoord geven. Even leefde de angst dat andere warenhuizen in navolging van  V & D om zouden vallen. Bij de Marskramer werden de theelichtjes alvast uit voorzorg afgeprijsd en bij de Blokker kwamen de fotolijstjes en de druipkaarsen  massaal in de uitverkoop. De Hema deed er nog een schepje bovenop. Die stelden een fusie voor met de Gamma. Het ‘Doe het zelf’ concern haakte uiteindelijk af. Zij zagen het uiteindelijk niet zitten dat de roodband, gipspluggen en de inbouwkeukens naast de rookworsten zouden belanden. Diezelfde rookworst wordt door de Hema overigens al aangeboden via internet. Zelf kom ik altijd graag bij V & D. Dat komt zo : er is een periode geweest dat mijn fascinatie voor de kleur ‘geel’ geen grenzen kende. Ooit begonnen met de hoogtepunten (of moet ik zeggen ‘dieptepunten’?) uit het Armstrong tijdperk. Hartstochtelijk werd er een klopjacht gevoerd op alles dat ‘geel’ is. Zo liggen er zo´ n 30 gele shirtjes op de planken. Hardgeel, zachtgeel, groengeel, Armstrong geel. De meesten gekregen. Uit Zuid Afrika bijvoorbeeld het originele gele voetbalshirt met de groene lijnen. Bij V & D kocht ik gele polsbandjes. Gele petten, gele wielershirts en gele hardloopbroekjes. Een moment overwoog ik zelfs het sparen van gele mini treinstellen van de NS. En natuurlijk stond de tuin vol met gele tulpen, sliep ik onder de gele trui van Armstrong en als herinnering bij hardloopwedstrijden werden louter en alleen gele loopshirtjes geaccepteerd. Overigens zijn die NS treinen dagelijks nieuws. Begrijp ik deze week dat het nieuwe NS station in Delft de nodige problemen geeft. Treinen mogen daar niet harder dan 60km per uur het ultra moderne station passeren. Reden : vanwege de luchtdruk door de snelheid slaan de draaideuren in de stationshal op hol. Een oude vrouw werd het slachtoffer van een ‘doorgedraaide’ draaideur na het passeren van een Fyra trein. Ze werd tientallen meters gelanceerd en kwam uiteindelijk twee straten verderop terecht op de roltrap van……………………….V & D ! Er is nu niet alleen een snelheidslimiet in Delft, maar ook een verbod op Fyra treinen. Naar verluidt overwoog de Italiaanse NS diezelfde Fyra treinen in te zetten voor het vervoer van AS Roma fans naar de Kuip voor de Europa Cup ontmoeting in Rotterdam. Dat ging niet door. De AS Roma fans dreigden anders de fontein op het Hofplein te gaan ‘verbouwen’.

De mooiste verzameling ´geel´ betrof een kom vol met gele ´Fine Nemo´ aquariumvisjes. Vorig jaar besloot ik de tropische vissen net voor de zomervakantie onder te brengen in het net geopende ´vissenasiel´ in Schipluiden. Dat asiel was net geopend. De ´gele´ huisdiertjes zwommen daar voor 1 euro per dag tussen de vraatzuchtige piranha´ s, stekelbaarzen en bultruggen. Ik heb ze nooit meer teruggezien……..Meest opmerkelijk ´geel´ is op dit moment de gele streep achterop het t-shirt van boer Geert. De man uit Groningen die wekenlang voorpagina nieuws was heeft zijn eigen shirt op de markt gebracht. Slimme commerciële stunt. Opmerkelijk overigens dat de KRO de boer verbood te komen voorlezen op een basisschool in zijn woonplaats tijdens de nationale voorleesdag. Geert had het `50 tinten exemplaar´ al klaargelegd. Hij ging ervan uit dat dit een kleurboek was…………

……Is V & D voorlopig gered, dat geldt niet voor de VVD. Met de enorme verkiezingsnederlaag als voorlopig dieptepunt. De Liberalen maken veel ophef over bijstandsfraudeurs en scherpere toezicht op zorgtoeslagen. Daarnaast zijn ze voorstander van verdere steun aan het arme Griekenland, waar zo´ n beetje de gehele bevolking aan de bedelstaf ligt. Grieken betalen inmiddels alleen nog via ´acceptgyros´ en de ´Lefkas´ is nagenoeg leeg. De vorige week opgestapte Ivo Opstelten (ooit drukten we hem de hand na de Bruggenloop Rotterdam) en Fred Teeven worden naar het schijnt adviseurs bij V & D. 1 van de adviezen is om klanten bij de kassa niet meer het bonnetje mee te geven. Kamerlid Mark Verheijen declareerde er rustig op los. En er was een gratis verkiezingsfeestje op de met belastinggeld gesteunde Floriade. Naar verluidt was Dominique Strauss Kahn speciale buitenlandse gast op het partijfeestje. Die zou op het partijtje van de VVD komen vertellen wat zijn definitie is van ‘gratis’ en hoe je schaamteloos kan declareren. Overigens had de omstreden Franse politicus vooraf een heel andere voorstelling van `jonge bloemen´ op de ´huis - , tuin en meubelenshow daar in Venlo……..

……..Na zo´ n 11, 12 kilometer ben ik de tel kwijt. Wanhopig doe ik een laatste poging de ´schade´ te herstellen en begin opnieuw. De ontelbare rotganzen in natuurgebied de Perkouwse Driehoek. Zorgvuldig beschermd door het Zuidhollands landschap. We zitten halverwege de onvolprezen Krimpenerwaard Halve Natuurmarathon. Bij de nationale vogelteldag heeft voor het zoveelste jaar achtereen de huismus gewonnen (“musfixing” ?), maar die zijn hier in geen velden of wegen te bekennen. Wel ganzen, zwanen en zilverreigers. Daarnaast komt hier de klapperrat, de moeraskikker, de witbuikegel en de sneeuwuil veelvuldig voor. Nee, de Oehoe is hier niet aangetroffen. Over de aanwezigheid van de wolf wordt nog getwijfeld.  In dit moerasgebied is ‘overleven’ het sleutelwoord. We lopen een klein gedeelte van het majestueuze parcours door zo’ n 5 centimeter water. Hardlopen met aquaplaning. Zijn daar schoenen voor ? De ondergrond is verder weg dan ooit. Het zweefmoment wordt bij aquaplaning tijdens hardlopen volledig verwaarloosd. De  Natuurmarathon op de derde zondag in maart geldt al jaren in de wijde omtrek als de klassieker onder de duursportevenementen. Met ongeveer de helft aan fraaie onverharde kilometers, een oude verwarmde boerenschuur als kleed – en massageruimte en partytenten her en der in het Loetbos. Door een veelheid aan enthousiaste en vrolijke vrijwilligers wordt gezorgd voor pannenkoeken, een kopje koffie en een koud biertje. Als ik na het passeren van de onvoorspelbare Elzenkade nog 4 kilometer moet afleggen passeert mij Huib de Kwant. Huib is al jaren een goede hardloopmaat. We zien elkaar louter en alleen bij wedstrijden en dan is het contact allerhartelijkst. Het is nooit eerder gebeurd dat we tijdens een wedstrijd samen op de finish afgingen. Noem het toevallig. In een tempo dat de laatste 4 kilometer behoorlijk wordt opgeschroefd zetten we een goede eindklassering neer. Hulde bij de finish aan de uitstekende organisatie en de vele vrijwilligers die dit originele evenement mogelijk maken.  En natuurlijk aan mijn mede clubgenoten Mandy, Tiny, Astrid, Cecile, Alexandra, Robert, Piet, Johan, Charles, Joeri, Vincent, Koos, Arie, Cor, Jos, Michel, Nico 1 en Nico 2.

………………….Zorgvuldig sorteer ik ’s avonds de ‘herstel loopkleding’ voor de dag van morgen. Het gele ‘Livestrong’ shirt van Armstrong duw ik haastig weg. Er is na de periode Armstrong nog weinig veranderd in de wielersport. Al zitten renners tegenwoordig meer aan de anti depressiva, pijnstillers en bloedverdunners dan aan de Epo. Begrijpelijk trouwens dat een renner aan de voet van de Mont Ventoux terstond naar de anti depressiva grijpt………Ik sorteer verder. Plotsklaps, mijn oog valt op een knalgeel voetbalshirt. Ik wrijf nog even in mijn ogen. Grote zwarte letters ‘Opel’ sieren de achterkant. Het is het ‘uit tricot’ van Feyenoord uit het jaar 1984. Gekregen van hardloopmaat Cor Terlouw. De Rotterdammers speelden dat jaar hun ‘uit’ wedstrijden in een prachtig hardgeel tenue. Was dat niet het jaar dat ene J. Cruijff………..? Grijnzend schuif ik het in mijn kast ‘omstreden’ shirt ter zijde. Het maakt de verzameling ‘geel’ compleet.

Albert de Kluijver

 

Tekst..

 

 

ZoekenWebsite sponsors