2015-09 Code Geel

Deze week kwam er bij de VN een rapport op tafel waarin stond dat de mens maar met 1 ding bezig is : het in rap tempo vernietigen van de aarde. Bossen zijn verdwenen, zeeën leeggevist en vervuild en de lucht is zuurstofloos en smerig. Veel van die zuurstofloze en vervuilde lucht wordt veroorzaakt door luchtverfrissers. Daar zitten veel ziekteverwekkende stoffen in. Naar verluidt was hotelketen Ibis zelfs van plan geurtjes te stoppen in stofzuigers. In het AMC in Amsterdam meldden zich de laatste tijd veel mensen met hoofdpijn en duizeligheid. Na onderzoek kwam men erachter dat in taxi’ s complete spuitbussen luchtverfrisser worden leeggespoten. Men denkt erover om voor de decemberfeestdagen met het oog op de volksgezondheid spuitbussen kunstsneeuw, nepdennen en kerstverlichting te verbieden. In dat licht bezien heb ik afgelopen week onmiddellijk mijn Toyota Corolla ingeruild. Sinds ik deze week weet dat er bij grote automerken – niet alleen bij Volkswagen - gesjoemeld wordt met de software wat betreft de CO2 uitstoot. Onder de nieuwe carport is inmiddels een stroompaal geïnstalleerd en daar koppel ik binnenkort een elektrische driewieler aan. Of een mountain bike met een grasmaaier accu. Of een hybride skelter met oplaadbare 220volt batterijen. Wel laat ik de software van de paal vooraf testen bij de TU in Delft.

Intussen regent het ook dit jaar klimaatrecords, warmterecords en regenrecords. De zomer kende vele afgelastingen. In Rotterdam ging het zomercarnaval niet door. De reden was een zomerstorm. Er was ’s ochtends al een praalwagen over de Erasmus gewaaid en blijven hangen aan de Euromast. De Triathlon van Holten werd afgelast vanwege de uitzonderlijke hitte. Het had voor ons het hoogtepunt van de zomer moeten worden. 3 maanden lamgetraind, volledig in quarantaine en afzondering en op 4 juli een temperatuur van 38 graden. We hebben nog een pruttelend protest laten horen bij de organisatie. Men was onverbiddelijk : de Triathlon onder dergelijke omstandigheden zou onverantwoord zijn. En last but not least viel het bijna volledige eerste nationale voetbalweekend in het water. Dat had niets met het weer te maken, maar met de stakende politie. Burgemeester Aboutaleb staat vierkant achter de stakende agenten, maar zijn stad wordt zwaar getroffen door de CAO strijd. Het wantrouwen tussen de bonden en de korpsleiding is tot op de dag van vandaag niet weg. Er werd een plan gelanceerd om elke vrijdag met loeiende sirenes over de Erasmusbrug te scheuren. Op het hoogtepunt van de moeizame onderhandelingen kalken agenten tijdens de marathon van Rotterdam ‘Politie verdient beter’ op het asfalt van de Coolsingel. De korpsleiding stelt onmiddellijk een forensisch onderzoek in. De ‘plaats delict’ bevindt zich ter hoogte van de startstreep. Marathonlopers wanen zich vervolgens in een aflevering van Baantjer : Rechercheurs zijn uren bezig met kwasten en poeder voor sporenonderzoek. De onderhandelingen worden tijdelijk opgeschort en de doorgang van de Tour kan gewoon doorgang vinden. Opmerkelijk : de Tourstart vindt hetzelfde weekend plaats als…………de Triathlon van Holten !

Niet alleen Justitie houdt de hand op de knip, maar ook bij Defensie is het code geel. Er is een compleet gebrek aan alles. Militairen roepen ‘pang’ bij gebrek aan munitie. Op de basis in Oirschot ging het afgelopen week behoorlijk mis. Een loop van een Leopard tank brak af tijdens een oefening. Bij gebrek aan onderdelen monteerde men een pvc pijp voorop de rupsbander. En F16´ s van vliegbasis Leeuwarden droppen tijdens hun oefeningen boven de Vliehors bengaals vuurwerk i.p.v. dieptebommen. Het anti tankgeschut op de Drunense Heide bestaat uit een rol prikkeldraad van de Gamma en tijdens het bivak worden soldaten ‘bestookt’ met krulspelden volgestopt met voetzoekers. Overigens is het meest opmerkelijke nieuws bij Defensie wel het overlopen van een militair naar het IS monster. Men had beter moeten weten. De man gedroeg zich al maanden vreemd. Hij verbrandde vlaggen, had een Conchita baard van een meter en tijdens het ochtendappel droeg hij een jurk…………………………………..Voor de renovatie van de Gouden Koets wordt niet beknibbeld op de kosten. De werkzaamheden gaan zo’ n 3 (!?) jaar duren. Naar verluidt zal de koets grotendeels veranderen in de stijl van tsaar Peter de Grote. Met een hemelbed, gordijnen van zijde, een brede bar in Ierse (pub)stijl, een Philips stereo installatie, een ligbad met afstandsbediening, twee koelkasten van bladgoud (1 voor de koning en 1 voor de koningin), een flatscreen van 4 x 2 meter en een ligstoel. Afgelopen Prinsjesdag was de laatste rit van de huidige koets. Daar zag ik Marianne Thieme. De kleur van haar jurk hield het midden tussen de kleur van de koets, van de huid van een giraffe en van een overrijpe citroen. Overigens miste ik in de Troonrede een pleidooi voor het behoud van Circus Renz. Valt dit niet onder het cultuurgoed ? Naar het schijnt komt er wel een ‘liefdadigheidsconcert op kleine schaal’ van minder bekende artiesten. “Als het zo moet hoeft het van ons niet langer”, laten de olifanten en de tijgers in een eerste reactie weten.

Gelukkig was de sportzomer er 1 in de categorie ´bijzonder met een gouden randje´. Dafne Schippers en Tom Dumoulin zorgden voor ´Code Geel´ bij hun concurrenten. En ja, de sixpack, de taille, de ogen als watervallen en de bovenbenen van Dafne, natuurlijk heb ik daar met bewondering naar gekeken. Wat een verschil trouwens in de afmetingen van het lijf tussen de sprinters in de atletiek en de lange afstandslopers. Jammer voor Dumoulin dat de Vuelta 1 hellinkje teveel was………….

……………Ik zap de kanalen langs. Blijf vervolgens hangen bij ´RTL Nieuws´. Op een verlaten strand ligt een jongetje. Naast het jongetje staat een hulpverlener die zich nauwelijks raad weet. Weer even verderop een cameraman die zijn werk doet en de beelden voor de eeuwigheid vastlegt. Ik weet dan nog niet exact wat er aan de hand is. Hartverscheurend zijn vervolgens in rap tempo de wereldwijde reacties. Code Geel, dat zeker. Het is tijd voor concrete oplossingen, maar ik zou ze niet weten. Al die vluchtelingen, dat kan nooit goed gaan. Met al die vluchtelingen staat volgens velen onze vrijheid op het spel. En met ‘vrijheid’ is het begrip ´tolerantie´ onlosmakelijk verbonden. Die tolerantie is in ons vrije westen volledig doorgeslagen. Syrische christenen worden in azc´ s met de dood bedreigd door moslimextremisten. Wat doen die extremisten nog hier ? vraag ik mij af. ´Niemand heeft gelijk´ zong Frank Boeijen in 1 van zijn bestsellers. (zie bloemlezing ´Waterdrager´, juli 2014). Het prachtige pianoliedje gaat over de ‘waanzin van oorlog, de schakers tussen oost en west en alles wat daar tussen zit’, ‘ maar bovenal over ‘de liefde tussen jou en mij’. Ik besluit in situaties als deze tot het beste dat je kan doen : een flink uur hardlopen. De septemberwarmte is mij gunstig gezind. De mooiste zomermaand. Verderop vallen de eerste licht verkleurde bladeren.

……De ochtendnevel hangt als een frisse deken boven de velden. Er is geen wind en de vroege ochtendkoffie bij de Hooiberg is zwarter dan het slootwater in de Loet. De zompige weilanden en graspaden bezorgen ons natte voeten. Het kost de late septemberzon weinig moeite boven de nevel uit te komen. Datzelfde geldt voor de kerktoren van Ouderkerk die als een reus boven het schilderachtige nevellandschap uitsteekt. De Krimpenerwaard eind september lijkt op Toscane in april. Met dit verschil dat cipressen en een glas Chianti ontbreken. We zitten halverwege de voortreffelijk georganiseerde en niet te overtreffen wandelmarathon. Organisatoren Mels van de Ruit, Appie Buitendijk en Rob Mul hebben wederom een originele route uitgestippeld. Het decor is het ene moment een roedel opgefokte rotganzen, dan weer dicht beboste grienden en vervolgens lopen we langs monumentale boerderijen met op de achtergrond rijen kastanjebomen waarvan het blad al lichtelijk geel is verkleurd. Ik pleit sinds afgelopen zondag voor de wandelsport. Met een felle pas, de juiste spieraanspanning en een ruime hoeveelheid aan wandelkilometers is het een goede en verantwoorde manier van trainen en sportbeoefening. De prachtige nazomer doet deze dag alle moeite er nog iets van te maken en dat lukt ! Maar de herfst nadert onontkoombaar.

-Langs eindeloze onverharde polderwegen wil ik gaan,

-Nooit meer in de file staan’

-Met regen, wind en vallend blad,

-“Niemand heeft gelijk”

-En niemand die het weet,

-Heb het nieuws voor even gehad,

-Het is de waanzin van de dag,

-Door herfstbossen en polderpaden kies ik ruim baan,

-Code Geel dient zich aan……………………….!!

 

Ab de Kluijver

 

 

ZoekenWebsite sponsors