Overzomeren

 

-Een lange zomer, trillend, zuchtend, zinderend,

-Droogte, huiveringwekkende hitte en een aardkloot vol met scheuren,

-Koud bier, liters water en thee met gember,

-Zie nu het groen al licht verkleuren,

-In mijn geliefde zomermaand september…………………………….!

 

Het krantenartikel afgelopen week gaf stof tot nadenken : Nederland verdroogt in rap tempo. Er valt steeds minder regen en het aantal zonuren neemt toe. Daarnaast wordt het warmer. Of we er blij mee moeten zijn is maar de vraag. De zomer begon dit jaar begin april. Op de marathondag Rotterdam 8 april tikte de thermometer de 26 graden aan. Kwam er halverwege juli achter dat ik een ‘pluviofiel’ ben. Een wat ? Een pluviofiel, een regenliefhebber. Toen het op 26 juli eindelijk een keer ‘los’ ging trok ik abrupt de hardloopschoenen aan en genoot van een aantal zinderende regenbuien op mijn knerst. Het opgewarmde en veel te warmbloedige lijf was dringend toe aan afkoeling. Of het door de zomerhitte komt wordt nog onderzocht, maar mens en dier gaan steeds dommere dingen doen. Een korte opsomming : in St Jansbeek in Limburg wordt sinds eind juni een goudvis vermist. Zijn vissenkom was door de droogte leeg komen te staan. Even was men bang dat er ‘gekruist’ zou worden met de in Limburg zeldzame inheemse ‘Schubbige Kroeskarper’ (“eigen karper eerst”) en dus werd er met man en macht naar de goudvis gezocht. Of de vis inmiddels gevonden is heeft het Limburgs Dagblad (nog) niet bekend gemaakt………Peter R de Vries is weggelopen tijdens het Holleeder proces. Hij werd boos omdat de rechter de “R” wegliet tijdens het voorlezen van de processtukken. Oververhit op die bewuste loeihete zomerdag liep Peter de rechtszaal uit. Om zijn ´R´ terug te krijgen heeft de misdaadverslaggever inmiddels steun ontvangen van Olie ´B´ Bommel, Frank ´M´ Boeijen en Erica ´G´ Terpstra. ……………………De 2 grootste dwazen van deze tijd, Trump en Kim Yong Un, overwegen een vervolg op hun eerdere topontmoeting. Een locatie blijft vooralsnog geheim, maar in de wandelgangen wordt het rustieke polderdorpje Ammerstol genoemd. Beiden willen stilte, slechts het geloei van koeien, geen media aandacht en zijn dol op verse zalm. ´Mister strange guy´ ontkende overigens deze zomer nogmaals de wereldwijde klimaatverandering. Het absolute toppunt van domheid………..Klaas Dijkhoff heeft tijdens Prinsjesdag voorgesteld criminelen in probleemwijken harder te straffen dan in ´gewone´ wijken. Maar wat is een probleemwijk ? De Schilderswijk in Den Haag staat bekend als een probleemwijk, maar 80% van de bewoners daar vindt het helemaal geen probleemwijk. Ammerstol staat bekend als het rustigste en meest prettige woonoord van Nederland, maar wanneer ‘Krijn van Schele Janus’ uit de ‘Zalmbuurt’ 2 x met zijn opgevoerde elektrische ‘snorfietsrollator’ door het altijd stille Lekdorp (graag zo houden!) sjeest, heeft hij de gehele gemeenschap op zijn dak en is er sprake van een ‘probleemwijk’. Kortom : een probleemwijk is een groot grijs gebied. Onzinnig plan van ome Klaas………………………..

 

En dan is er Boyan Slat. Wie ? Boyan Slat. Een Nederlandse uitvinder en oprichter van de Stichting The Ocean Cleanup. Idealist, wereldverbeteraar en een beetje gek. In 2009 vestigde de toen nog VWO scholier een wereldrecord door het tegelijk afschieten van 213 waterraketten. Naar verluidt heeft Noord Korea na die “test” contact opgenomen met zijn management. Nadat Slat in datzelfde jaar bij een duik in de Egeïsche Zee verstrikt is geraakt in een plastic tas van de Jumbo start de enthousiaste student aan de TU Delft met de ontwikkeling van een ‘stofzuiger’ om alle plastic afval van de oceaanbodem op te vangen. Daarbij maakt hij gebruik van de natuurlijke stroming in de zee. Inmiddels is het project van start gegaan. Er vaart op de Grote Oceaan een enorm gevaarte met een U-vormige buis van 600 meter lang die 80.000 ton plastic van de bodem moet verzamelen. Wetenschappers twijfelen aan het succes van de buis en de daaraan vastzittende schermen. Zo ging het vorige week behoorlijk mis. De 600 meter lange pijp begon hevig te trillen en te schudden. Een enorme straal zeewater spoot met kracht omhoog. Daarbij klonken er oerkreten en een onwaarschijnlijk gebrul. Snel haalde men de buis omhoog. Een potvis met het formaat van een zeekoe zat vastgezogen aan de Clean Up. Verder zijn er al 3 scheepswrakken, een koopvaardijschip uit 1600, een complete haaienkolonie en de complete voorplecht van de Titanic aan de ´zuigarm´ blijven plakken. Het apparaat is inmiddels minder zwaar afgesteld………….

Na al het bovenstaande over mens en dier is een vergelijking tussen beiden niet zo gemakkelijk meer. Hoewel……………………..Mensen gooien op een gortdroge hete zomerdag hun sigarettenpeuk door het openstaande autoraam, dieren niet……………………….mensen zitten nog steeds met hun smartphone achter het stuur van de auto of op de fiets (onbegrijpelijk!), dieren niet……………….mensen bedreigen elkaar op de vaak zinloze en nutteloze sociale media, dieren niet………………………mensen drinken zich in het weekend een slag in de rondte, kruipen vervolgens achter het stuur, vertonen agressief en hufterig rijgedrag en zijn zelfs in staat politie en hulpverleners te bedreigen, dieren niet…………………………mensen gaan op zondagmiddag naar het voetbalstadion en zingen dan massaal ``teringjoden, hamas hamas, alle joden aan het gas’, dieren niet…………………………………. Mensen zijn zelfs zo dom dat ze op 4 mei tijdens de dodenherdenking een lawaaioptocht organiseren, dieren niet………………………De mens is dom, dieren niet ? Dat is te krap door de bocht. Wel kunnen we veel leren van de dieren en sta ik na de zinderende zomer nergens meer verbaasd van. Ongelooflijk hoe mensen zich gedragen. Daarom genoot ik zo intens de afgelopen zomer van intense en hartstochtelijke sport. De Tour met een formidabele Dumoulin en de Vuelta met een magistrale Kruiswijk. Meest memorabel was de monstertocht van zwemmer Maarten van der Weijden. Hadden we het hier al over een jaar geleden (zie bloemlezing ‘Hartstocht en ingevette benen’ juli 2017), de formidabele sportman presteerde in Friesland het onmogelijke. Wij zijn tijdens de zwemtocht van ‘de sportman van het jaar’ op vakantie in de Achterhoek en volgen de huldiging op ons vakantie adres. Ik betrap mij erop dat ik ontroerd ben. Een bovenmenselijke sportprestatie voor het goede doel waarbij de krachtpatser die kanker overwon zo’ n beetje de gehele natie aan het zwemmen heeft gekregen.

Maar nog is de ‘zomer 2018 die de boeken in zal gaan’ niet ten einde, want……………het zwemwater ziet er troebel uit. Het heeft de kleur van afgewerkte stookolie vermengd met koffieprut. Daarbij ruikt het naar traangas. In het water als altijd bij de Triathlon de aanwezige duikers met snorkelapparatuur. We staan aan de oever van de Vispoortgracht in Zutphen. Op het menu de laatste Triathlon van deze gedenkwaardige zomer. Met als voorgerecht 500 meter zwemmen, hoofdschotel 25 kilometer fietsen o.a. langs de schilderachtige en fabelachtig slingerende Gelderse IJssel en als toetje 5 kilometer hardlopen door het centrum van de fraaie oude Hanzestad. Een wetsuit is een must, het water is fris. Wanneer ik in het centrum van de Achterhoekse stad mijn eerste zwemmeters afleg, denk ik ‘glimjuichend’ wederom aan mijn absolute sportheld van de afgelopen zomer, Maarten van der Weijden. Betere inspiratie en motivatie is niet denkbaar. Na zijn monster zwemtocht door Friesland acht ik hem tot alles in staat. Ben ervan overtuigd dat uitvinder Boyan Slat inmiddels contact heeft opgenomen met de sympathieke oerzwemmer. Om hem bij te staan in de Grote Oceaan met de schoonmaak missie. Hartstochtelijk zwemmend achter de Clean Up ´stofzuiger´…………  

De warme (na)zomerzon gooit zijn laatste stralen van deze schitterende zondag over het rustieke triathlonstadje Zutphen. September als elk jaar mijn geliefde overzomermaand……………

 

Albert de Kluijver  

 

 

ZoekenWebsite sponsors