Denkwerk

‘Wilt u er een tasje bij ?’ vraagt de vriendelijke juffrouw van bakkerij het Stoepje. Voor mij liggen diverse Sint lekkernijen : pepernoten, kruidnoten en uiteraard gevulde speculaas. De juffrouw is geschminkt als ‘RoetveegPiet”, maar ze heeft meer weg van een kruising tussen een horrorpiet en clown Bassie. Behalve de roetvegen draagt ze een fel gekleurde pruik, knalroze lippenstift en oorringen waar Yuri van Gelder moeiteloos zijn ‘vluchtelementen’ in kan ronddraaien. Zijn er jaren geweest dat ik pakjesavond het mooiste decemberfeest vond, daar is niet veel meer van over. Ik vraag mij af hoe de rest van de wereld aankijkt tegen ons ‘Pieten gezever’. Weet men dat deze discussie het gevolg is van ons omstreden koloniale verleden. Genoeg denkwerk voor de komende generatie om er een mooi feest van te blijven maken. Ben zelf bijvoorbeeld geen voorstander van de Sint op een paard. Sinds ik allergisch ben voor deze viervoeter ga ik nooit meer naar de intocht van de Goedheiligman. Begin al te niezen wanneer Anky van Grunsven op tv verschijnt. Nee, Sint moet niet op Amerigo maar in een oude Volvo Daf, een oer Hollandse auto. En dan graag met de rijstijl van Max Verstappen. Justitie deed op dezelfde dag van de intocht een inval bij motorbendes ´No Surrender´ en ´Satudarah´. Niet zo vreemd bleek later. Tot verbazing van omstanders ging de politie namelijk over tot de arrestatie van……………………..Sinterklaas ! Het bleek niemand minder dan ´Satudarah´ leider Angelo M. Agenten kregen argwaan toen Amerigo tijdens een hoestbui het geluid maakte van een Harley……………………………..

Met de Partij voor de Dieren heb ik al jaren een mede tegenstander van de intocht van de Sint op een paard. Zij vinden het ‘paard onvriendelijk’ wanneer joelende en fel demonstrerende ´Piet tegenstanders´ het dier op hol brengen. Vreemd genoeg overwoog men samenwerking met DENK(werk), maar sinds partijvoorzitter Kuzu de hand weigerde te schudden van de enige democratische premier in het Midden Oosten – Benjamin Netanyahu – wil Marianne Thieme niets meer weten van deze club. Naast het sluiten van alle dierentuinen wil Thieme dat elke gemeente in Nederland verplicht wordt aangespoelde potvissen en zeehonden op te nemen. Deze zogenaamde ‘vluchtvis’ krijgt in de betreffende gemeente een tijdelijke verblijfsstatus en komt te zwemmen in het plaatselijke zwembad. Of dat een binnen – of buitenbad moet zijn geeft de partij geen uitsluitsel over. Wel heeft Thieme het nodige denkwerk als het gaat om het vervolgtraject. Krijgen de zoogdieren een permanente verblijfsvergunning of worden ze teruggezet. Ze voelt wel iets voor het idee van de nieuwe Amerikaanse president Trump. Een metershoge muur van Den Helder tot aan Rottumeroog kan de enorme toestroom van deze uit koers geraakte dieren een halt toeroepen. Donald Trump is volledig geobsedeerd door muren en metershoog hekwerk. Hij is er zelfs van overtuigd dat hij met een muur de orkanen en tsunami’ s tegen kan houden. Om het Witte Huis komt een metersdikke stalen wand met keralit, warmtereflecterende isolatiefolie en dakrandpanelen. De winst van Trump maakt duidelijk wat een oerconservatief en verdeeld land Amerika is. Racisme is er aan de orde van de dag. Schaakgrootmeester Gary Kasparov (in 2013 gevlucht naar de VS, nu voorzitter van de Mensen Rechten Foundation) schaakte zijn laatste wedstrijd in een stadion met 20.000 (!) toeschouwers. Amerikanen op de tribune maakten oerwoud geluiden toen zwart aan zet was………..

…………….De velden zijn hier groener dan in de Krimpenerwaard. Waterpartijen glinsteren in de felle oktoberzon. Een slingerend fietspad verdwijnt achter eindeloze grienden, vervolgens licht oplopend voorbij smalle dijken die opgetrokken zijn uit voornamelijk veengrond. De geluiden in de lucht houden het midden tussen het ´gesnirp´ van de visarend en het verontwaardigde gekrijs van de witte reiger. ´Er is geen hotel hier´, zou Frank Boeijen zingen. We fietsen de laatste georganiseerde toertocht van het jaar, de Ronde van de Hoekse Waard/Biesbosch, 85 prachtige kilometers in een magistraal natuurgebied. Er is een compleet nieuw fietspad door het ruige watergebied aangelegd. Speciaal voor deze gelegenheid heb ik mijn camera bij mij. Naast de treitervlogger, de relvlogger, de vrouwenvlogger, de beautyvloger en de treinsurfervlogger ben ik nu de eerste ‘fietsvlogger’ van het land. Live kunnen mijn volgers nu de toertocht volgen. Ter hoogte van de Merwede roep ik iets te enthousiast in de camera : een visarend ! Het blijkt een hongerige`treiterzilvermeeuw` te zijn die ons fietsliefhebbers vanuit de lucht probeert aan te vallen. Wanhopig tracht ik de agressieve vogel van mij af te schudden en kan met moeite in het zadel blijven. Ik overweeg mijn vlogavonturen in november een vervolg te geven tijdens de Veldloop, de Reeuwijk cross en de Loetcross. Eventueel kan ik een minicameraatje inbouwen in de spike schoenen……..

……Geen denkwerk maar daden in 2017. De woorden etnisch profileren, robotisering, innovatie en globalisering wil ik in het nieuwe jaar niet meer horen. De betekenis kennen we zo langzamerhand wel. Amerikanen, Russen, Europeanen en Turken verenigt u ! Pak de wereldproblematiek aan, aarzel niet, het kan nog. Alle eigenbelangen aan de kant en neem als het kan de drastisch veranderende klimaatverandering serieus. Hier in de Krimpenerwaard zwommen we in de absurd hete septembermaand nog in de Lek (niet uniek overigens), moeten gemeentewerkers in de “winter”maanden uitrukken ter bestrijding van de tijgermug en wordt de eens zo beroemde Ammerse ijsbaan omgebouwd tot een tropisch zwemparadijs. In Engeland wordt de moordenaar van parlementariër Jo Cox veroordeeld tot levenslang. Zoals het hoort. Een moord met voorbedachten rade en dan ook nog een politica. Ik denk nog vaak aan Fortuyn (was hij er nog maar) en weet dat de rechtspraak in Nederland niet deugt. Als klap op de vuurpijl worden op de zeebodem in de Javazee plotsklaps 2 Hollandse slagschepen vermist. In 1942 getorpedeerd door de Jappen en nu zomaar foetsie. Onderzoekers verdenken Hans Klok. De illusionist had eerder al ter voorbereiding op zijn nieuwe show de Waddeneilanden en de kerncentrale bij Borssele laten verdwijnen. Zelf denk ik erover mij in het nieuwe jaar op te geven voor “Heel Holland bakt”. Heb inmiddels patent aangevraagd voor de komkommercake met rode kruisbessen, een gemberbrood met toegevoegde kaneelextracten en Turkse baklava taart bestrooid met een vleugje karamelpoeder. De eerste audities gaan direct na de jaarwisseling van start. In Turkije is het programma overigens onmiddellijk van de buis gehaald door de Turkse staatstelevisie. In ‘Heel Turkije bakt’ deed een bakker mee die een glutenrijke taart aan het fabriceren was. ‘Gluten’ lijkt veel op ‘Gulen’. De bakker is abrupt opgepakt, maar werd recent gesignaleerd in Oost Zaan. Daar loopt hij met een camera om de nek en is nu 1 van de ‘lange armen van Erdogan’………………….

Albert de Kluijver

 

 

ZoekenWebsite sponsors