2016-09 Hartstocht en ingevette benen

We bewegen te weinig. Dat weten we natuurlijk al lang. Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport luidt de noodklok. De situatie is zorgelijker dan gedacht. 65% van alle volwassenen beweegt niet of nauwelijks. 52 % van alle kinderen sporten wekelijks maar bewegen te weinig. Kinderen zouden veel meer moeten bewegen, uiteraard goed voor het tegengaan van overgewicht, maar zeker zo belangrijk voor de cognitieve ontwikkeling en zelfredzaamheid. In een rapport van VWS komt verder naar voren dat zitten erg slecht voor je is, staan is beter. Bij kozijnenbouwer ´Window Cube´ in Dordrecht hebben ze een bedrijfshond in dienst genomen. Werknemers laten bij toerbeurt de hond uit tijdens de lunchpauze om zo voldoende te bewegen. IC bedrijf Xcellent heeft alle bureaustoelen ingeruild voor skippyballen en het personeel ´rolt´ nu van de ene afdeling naar de andere. Verder zijn alle prullenbakken onder de bureau´s weggehaald, zodat iedereen moet opstaan om zijn rommel elders weg te gooien. Het bedrijf denkt verder na over de aanschaf van wiebelkrukken, desk bikes, hometrainers en sta tafels. Een paar goede bewegingstips die de opsteller van het rapport aangeeft zijn : luchtgitaar spelen, stofzuigen, tuinieren, domino stenen verplaatsen, kastanjes rapen, de afvalcontainer buiten zetten,  fietsen en zwemmen. Dat laatste heb ik mij dit jaar dan ook hartstochtelijk aan over gegeven. Meer zwemsessies dan voorgaande zomers. Zowel in de onovertrefbare rivier als in het zwembad op Schoonhoven. De zwemsport is leuker dan hardlopen en (hard) fietsen, alleen zal ik nooit een briljant zwemmer zijn.

…….Overigens is het verschenen rapport over onze ´bewegingsarmoe´ de voorlaatste opdracht van demissionair minister Edith Schippers. De komende tijd gaat zij zich bezighouden met de vraag waar de bordesscene zal plaatsvinden van de nieuwe regeringsploeg. Huis ten Bosch ondergaat namelijk een enorme renovatie. In Den Haag circuleren verschillende opties : de tribune van het ADO stadion, de duintoppen van Kijkduin, de trappen van het Kurhaus of de boulevard bij Scheveningen. Hoe dan ook is deze formatie de langste ooit. Weddenschappen zijn er inmiddels afgesloten. Wat is er eerder, een nieuwe regering of de Noord Zuid lijn ? Sommige positivo durven zelfs te voorspellen dat een kampioenschap voor Ajax eerder zal plaatsvinden dan een nieuwe formatie………

……….Nee, ik heb nooit geweten dat er op Gouderak een zwembad is. Het kleine vriendelijke dorpje aan de Hollandse IJssel (voormalige thuishaven van oud PVDA-er Ad Melkert die in een grijs verleden volledig onder de voet werd gelopen door geweldenaar Pim Fortuyn tijdens een legendarisch televisie debat, ach ja Pim, mooie tijd………………………..) is in het bezit van een heus 25 meterbad inclusief een fraai onderhouden grasveld, een duikplank en fris blauwe badhokjes. Helaas is de temperatuur van het water voor mij te warm, 25 graden, maar dat mag de pret niet drukken. Op het programma deze mooie zomeravond in augustus staat de Gouderakse zwemloop. Zo’ n 60 atleten staan aan de start. D.w.z. staan aan de rand van het zwembad te wachten op het startschot. Ik snuif de geur op van chloor, vermengd met tijgerbalsem en rubber. Dit laatste is afkomstig van de wetsuits die de meeste atleten dragen. Daar begrijp ik niets van. De watertemperatuur is dermate hoog dat de stoom van het wateroppervlak komt. Ik stel mij zo’ n pak voor. De warmtestuwing zou intens zijn, warm heb ik het altijd en wanneer er in water van 25 graden gezwommen gaat worden volstaat een zwembroek en eventueel met vaseline ingesmeerde benen. Het startschot klinkt en de atleten springen in het water. Al snel wordt duidelijk dat dit geen makkelijke opgave wordt. De ruimte voor de 60 hartstochtelijk “boskrollende” zwemloop deelnemers blijkt aan de krappe kant. Het bad is weliswaar 25 meter lang, maar vrij smal. Binnen een mum van tijd is het Gouderakse zwembad een strijdtoneel van krioelende en tegen elkaar op beukende zwemmers en zwemsters. De gevolgen zijn desastreus : gekneusde kaken, op drift geraakte zwembrillen en badmutsen, rondvliegende tanden en kiezen, bloedneuzen, blauwe ogen, armen uit de kom en veel gescheld. Even dreigt de wedstrijd te worden stilgelegd. Ik waan mij in een aflevering van de ‘Game of Thrones’. We moeten 750 meter afleggen en ik besluit tussen al het zwemgeweld rustig schoolslag verder te gaan. Win tijdens de wissel van het zwemmen naar het hardlopen tijd, want ik hoef geen wetsuit uit te doen. Het uittrekken hiervan kost zeeën van tijd. Ik zie hoe atleten worstelen, zich in onmogelijke kronkels draaien en de vreemdste toeren uithalen om het strakke stuk rubber van het lijf te stropen. Tel daarbij een hoge hartslag en het mag duidelijk zijn : het aan – en uittrekken van een wetsuit vraagt oefening en geduld. Na het zwemonderdeel is het genieten van het hardloopgedeelte door de Gouderakse polders. De zomeravond is mooi, de zon gaat onder, de Krimpenerwaard betovert, schilderachtige sfeerbeelden boven de weilanden en de grienden, een buizerd vliegt laag over, de sloten staan vol water vanwege de overvloedige regenval en je hoort alleen je eigen ademhaling. De enige smet is een laag overkomend vliegtuig dat daalt op vliegveld Rotterdam/Den Haag. Deelnemers die voor mij zitten begroeten elkaar hartstochtelijk bij het keerpunt ter hoogte van het buurtschap Achterbroek.  

In navolging van de vele zwemkilometers die zijn gemaakt wil ik hieraan volgend jaar een vervolg geven. Zwemmen is DE manier van bewegen. Het is hierom voor mij geen issue wie in 2017 sportman van het jaar is. Ongetwijfeld zal deze titel naar Tom Dumoulin gaan. Zijn Giro overwinning en de WK tijdrit zijn van de buitencategorie. Het belooft wat voor de toekomst van het Nederlandse wielrennen. Maar voor mij is Maarten van der Weiden de absolute sportheld. De man met ‘armen als molenwieken’ die kanker overwon zwemt van Calais naar Dover, arriveert op het strand, knaagt een ‘snelle Jelle’ weg en springt vervolgens terug in het Kanaal om terug te zwemmen naar Calais. Ongeevenaard. Vanwege de enorme stroming moest de zwemheld 20 (!!?) kilometer extra afleggen. En nog uitwijken voor een op drift geraakte boortoren. Volgend jaar gaat van der Weiden de Elfstedentocht zwemmen. Voor het goede doel uiteraard. De oersterke sportman doet een oproep aan mensen die het laatste stuk door de Bonkevaart willen mee ‘krollen’. Heb mij inmiddels hiervoor opgegeven. Vanaf het wereldberoemde bruggetje bij Bartlehiem spring ik in de Dokkumer E om van der Weiden te ‘volgen’. Hij heeft er dan al ruim 170 kilometer opzitten, ik begin pas. Mijn voorbereidingen starten in december. Omdat ik graag alles tot in de puntjes wil regelen en nix aan het toeval overlaat heb ik in navolging van de ‘lokterrorist’ de ‘lokimam’ en de ‘lokfiets’ een ‘lokzwemmer’ ingezet. Deze is voor mij inmiddels het parcours aan het verkennen. Waar zijn de ‘zwemkluunplekken’ ? Wie zwemmen er nog meer mee ? Is er stroming in de Bonkevaart ? Vanaf 1 januari heb ik zelfs een eigen docu bij SBS6 en zijn mijn hartstochtelijke zwemavonturen en voorbereidingen ‘live’ te volgen. De titel van de documentaire gaat ´Heel Holland Zwemt´ heten. Iedereen mag mee zwemmen. Tijdens de onderhandelingen stelde SBS als voorwaarde dat ik mij laat sponsoren door de HEMA. Ik draag dan ook een transgender neutraal pak. In de kleur roze, met gezichtbedekkende badmuts (‘burkawetsuit’) en de rits aan de zijkant. Ik stelde als tegenvoorwaarde dat ik zelf mag bepalen waar de trainingssessies plaatshebben. Zo overweeg ik o.a. een ´Waddeneilanden zwemtocht´ van Texel tot Rottumeroog, de Afsluitdijk heen en terug en een ‘Leksessie’ van Krimpen aan den Lek tot aan Lobith in 5 dagen.  De ‘Elfstedenzwemtocht’ vindt plaats medio september, het buitenwater is dan op zijn warmst. Hoogst waarschijnlijk zal een wetsuit overbodig zijn in de elk jaar warmer wordende Hollandse zomers. Zwemmen met ingevette benen volstaat……………………………!!

Albert de Kluijver

 

 

ZoekenWebsite sponsors