2015-09 Wandelmarathon

Wandelmarathon

‘De vroege ochtendkoffie bij de Hooiberg is zwarter dan het slootwater in de Loet’, ‘De ochtendnevel hangt als een frisse deken boven de velden’, ‘De late septemberzon kost het evenals de kerktoren van Ouderkerk weinig moeite boven de schilderachtige nevelslierten uit te komen’, ‘De Krimpenerwaard in september lijkt op Toscane in april………………………………!’

 

De wandelmarathon op de laatste zondag van september kan inmiddels moeiteloos geplaatst worden in dezelfde categorie als de Natuurmarathon in maart ; de categorie ‘klassiekers’. Bijzonder, uniek en origineel. Het is bijzonder om zoveel belangstellenden voor deze tocht op de been te krijgen. Uniek is het decor en de organisatie. En origineel is iedere keer de route. Hebben we in het verleden wel eens te maken gehad met een accordeonist en een oversteek per roeiboot over de Boezem naar de Perkouwse Driehoek. Dit keer gaan de deelnemers in de eerste kilometers door een zompig weiland en over een dam, die je eigenlijk geen dam kan noemen. Wanneer de wandelkilometers zich verder aaneenrijgen wordt het poldergebied fraaier. Ik kom in gebieden waar ik nog niet eerder ben geweest. Het ene moment is het decor een roedel opgefokte brandganzen, vervolgens dicht beboste grienden waar de herfstkleuren al lichtelijk zichtbaar zijn, dan weer kolossale monumentale boerderijen met rijen kastanjebomen. Via de Vlisterdijk en de grote Kerkvliet keren we terug bij Cabauw. We komen op bekend terrein, de kilometers laten zich voelen. Intussen zijn we met ongeveer zo’ n 10 man/vrouw over. In onze groep zijn de 2 vrouwen degenen die ‘de kar trekken’. Mandy en Carolien laten zien dat ze een uitstekende laatste adem hebben en beschikken over een hele rits aan wandelervaring. Bijzonder blijft de tocht tot de laatste kilometer. Uitstekend georganiseerd en duidelijk op papier weergegeven. Afwisselend over onverharde ondergrond, fraaie kaatjes, over boerenerven en smalle landweggetjes. Na exact 42 kilometer plof ik neer bij restaurant de Loet. Slechts 3 blaren zijn het resultaat van een bijzondere wandeldag. Ik heb mij door deskundigen laten vertellen dat de wandelsport een zeer verantwoorde en goede manier is van sport bedrijven. Met de juiste stevige tred, een goede spieraanspanning en genoeg kilometers train je alle elementen van het brede begrip conditie. Alle lof voor de vrijwilligers en organisatie die deze dag mogelijk maken.

 

…………..Heb overigens nooit geweten dat Spaanse soldaten ‘kopje onder’ gingen in dit poldergebied. Was dus altijd al een bijzonder gebied……………….

 

Ab de Kluijver

 

 

ZoekenWebsite sponsors