WEGKIJKSTAAT

´Dagobertducktax´ is verkozen tot woord van het jaar. Andere genomineerden waren ´Kalifaatganger´, ´Stemfie´, ´Crimiclown´, ´Moestuinsocialisme´, ´Wegkijkstaat´, ´Jihadgezin´, ´Fotobom´ en ´Straatintimidatie´. De dagobertducktax wil zoveel zeggen als een extra belastingaanslag voor de allerrijksten. Mijn genomineerden in 2014 waren ´Gluurgynaecoloog´, ´Afpersopa´, ´Vuilverwerkingscongres´, ‘Vampierbehandeling’ en ‘Cosmeticabeurs’. Daar scharrelen tientallen mensen rond bij de allernieuwste snufjes, poeders, pretstiften, geurtjes en spuitflesjes. Ik hoorde dat zangeres Rihanna per week 30.000 euro uitgeeft aan cosmetica. Dat is exclusief btw en inclusief………………………………… een vampierbehandeling. Een vampierbehandeling wil zeggen dat er zowel melkzuur als botox ingespoten wordt. In Brabant vond dit jaar voor het eerst een ´vuilverwerkingsconges´ plaats. Doelstelling was om de aanwezige mensen erop te wijzen op tijd de goede bak buiten te zetten en dat ze hun glas naar de glasbak brengen. Er kwam zelfs een hoogleraar in de gedragskunde aan te pas. Naar verluidt zijn in het Brabantse Best de glasbakken het volst. De vraag is of dit komt door het goede gedrag van de mensen of dat ze daar het meeste drinken………….

Minister Opstelten van Justitie vindt het aantal politieagenten op straat erg overschat. Ik heb nagedacht wat hij daarmee bedoelt. Zijn het er teveel volgens de minister ? Moet er in 2015 wederom bezuinigd worden ? Volgens Opstelten (73 inmiddels) lopen er in Nederland 200.000 agenten. In werkelijkheid zijn het er 50.000. Het schijnt dat Ivo iedere blauwe trui die hij op straat tegenkomt aanziet voor een politieman.  In mijn ogen is 50.000 nog te weinig. Ik pleit voor een keihard beleid in een land waar dwazen, criminelen, vernielers, dealers, veelplegers, kalifaatgangers (!), halve zolen, idioten, hardrijders, bellers en sms’ ers achter het stuur (onwaarschijnlijk dom) de overhand krijgen.

Ergens in Peru leverde afgelopen zomer een man zijn urine in voor een drugstest. De man voelde de bui al hangen en leverde de plas in van zijn vriendin om de test van zijn werkgever te omzeilen. Na de test vroeg de arts of de urine echt van hem was. ‘jazeker wel’ antwoordde de man. “Nou, gefeliciteerd dan, u bent zwanger !’ zei de arts. Of er daarna spontaan een klein feestje is gevierd is niet bekend.  Wel werkt de man niet meer bij zijn toenmalige werkgever. Bovenstaande was 1 van de meest opmerkelijke krantenberichten het afgelopen jaar.

Trijntje Oosterhuis gaat volgend jaar naar het Eurovisie Songfestival. Om haar kansen op de eindoverwinning te vergroten zal Trijntje haar baard laten staan. En vanaf volgend jaar zijn wilde dieren in het circus verboden. Directe aanleiding is de plotselinge verdwijning van 3 jongleurs, een leeuwentemmer en een acrobaat in het Maastrichtse straatcircus. Die bleken allemaal opgepeuzeld door een losgebroken witte tijger. Een circus zonder wilde dieren is als ‘Boer zoekt vrouw’ zonder Yvon Jaspers. Her en der in den lande klinkt luid protest. Bassie en Adriaan hebben al aangegeven dat er gedemonstreerd gaat worden. Vlugge Japie, B100 en Handige Harrie doen ook mee. Clown Bassie overweegt zelfs om al zijn in de loop der jaren verzamelde wilde dieren los te laten op het Binnenhof. “Allememaggies” ! Overigens zal het nieuwe seizoen ´Boer zoekt vrouw´ gepresenteerd gaan worden door Erica Terpstra. Dit is in medialand nog zeer geheim, alleen Erica zelf is hiervan op de hoogte. Voorlopig is de Moeder aller Sporten (ooit richtten wij haar fanclub op en ontmoetten we haar persoonlijk) druk met haar reisprogramma ‘Erica op Reis’. Zo zal ze nog te bewonderen zijn op een voettocht door de Andes met de Peruaanse Incabevolking, afgeschoten worden in een Soyoez raket vanaf de steppen in Kazachstan en een weekje op neushoornsafari in de diepste oerwouden van Zimbabwe. 

En ja hoor, de opwarming van de aarde brak dit jaar opnieuw het record. Gemiddeld was de temperatuur dit jaar een halve graad hoger dan normaal. September en oktober waren de grootste uitschieters. September zelfs – zoals al vaker – de warmste en zonnigste zomermaand. 21 september afgelopen jaar zwommen we nog in de Lek. Dat is geen record. Dat staat op 3 oktober 2011. Door de verdere klimaatverandering is zo’ n beetje alles en iedereen danig in de war. In de Krimpenerwaard zit vanaf begin november een koppel ganzen en die kijken elkaar al wekenlang aan van ´hoe zit dat, gaan we nog weg dit jaar !?’ Aan de net opgehangen vetbolletjes in de achtertuin knabbelden vanochtend een stel flamingo’ s  en op de Veluwe zijn voor het eerst een roedel Spaanse dwergpapegaaien gezien. Deze vogels overleven alleen bij een temperatuur van 25 graden.

………Regen en harde wind overheerst vooraf de eindejaarscross in Gouda. De gras – en bospaden  zijn door al het hemelwater niet eens zo boterzacht. Tijdens de wedstrijd is het droog. De jaarlijks terugkerende wintercrossen zijn al 20  jaar de duursporthoogtepunten van het jaar. Wanneer de kerst nadert worden de wedstrijden mooier. Daarnaast heerst er altijd een prettige sfeer rond deze evenementen. Gepassioneerd, geconcentreerd en ‘full of speed’ leg ik de bijna 10 kilometer lange cross af. “In trance as mission” zongen de Simple Minds in 1983 en dat geldt tijdens hardloopwedstrijden op onverharde ondergrond zeker voor mij. De bospaden en de geluidswal langs de A12 (waar we 6 x tegenop moeten) liggen er prachtig bij. Ik overdenk de verliezers van dit jaar. Henk Krol, Diederik Samsom, Willem Holleeder, Onno Hoes, Zwarte Piet, Bram ‘Moskofiets’, Guus Hiddink, dat zeehonden in Pieterburen zoveel mogelijk worden uitgezet naar hun eigen zandplaat (‘eigen zeehond eerst !’), dat het jaar 2014 voor Nederland het meest succesvolle sportjaar was aller tijden, dat de totale voetbalgekte uitbrak in het Holland House Ammerstol tijdens de gedenkwaardige wedstrijden van Louis en zijn mannen in Brazilie, dat werd herdacht dat 25 jaar geleden de Muur viel (in ’89 zat ik in militaire dienst en volgde alles op de voet) en dat op de valreep voor kerst een kabinetscrisis is voorkomen. Het nieuwe zorgstelsel - dat o.a. inhoudt dat er geen vrije artsenkeuze meer zal zijn + verhoging eigen bijdrage  -  is er door. Onze regering is meedogenloos in haar strijd om het begrotingstekort terug te dringen en luistert niet langer naar het volk. Er wordt keihard gesaneerd en iedereen voelt het. De (ouderen)zorg wordt verder de nek omgedraaid, gevangenissen en politiebureaus sluiten de poorten, het pensioenstelsel gaat nog verder op de helling en de zorgtoeslag voor mensen die het heel hard nodig hebben wordt verder afgebroken. Gevolgen : veiligheid van de burgers is niet langer gewaarborgd, hulpbehoevenden creperen, werken tot je 70ste en steeds meer mensen tot hun nek in de schulden. De term “Wegkijkstaat’ zou goed beschouwd eigenlijk het woord van het jaar moeten zijn. Kan het nog veel erger ? ja, dat kan. Aan het eind van dit jaar laat de Taliban van zich spreken. Om hun bedoelingen, complete barbaarsheid en waanzin nog eens duidelijk te maken wordt een complete school  met 160 kinderen volledig van de aardbodem weggeblazen. Vrede op aarde is verder weg dan ooit, maar er is hoop !

…………….De Gouda cross heb ik tot een goed einde gebracht. Smerige spikeschoenen in plastic gooi ik achter in de auto. Mijn tas met wedstrijdspullen volgt. De laatste cross van dit jaar zit erop. Voor ik de auto wil starten om naar huis te rijden, raap ik net voor mijn voorwiel een lege bierfles op die er zo te zien al een tijdje heeft gelegen. Verdop staat een glasbak en ik besluit het vieze flesje op te pakken en in de glasbak te deponeren. De bak is compleet vol. Ook hier in Gouda is het ‘vuilverwerkingsgedrag’ van de meeste mensen in orde, of……………………..!

Een ieder fraaie kerstdagen en alle goeds en geluk voor 2015

 

 Albert de Kluijver

Tekst..

 

 

ZoekenWebsite sponsors